Slovenija
51 ogledov

Študiraš nekaj, kar je nezaposljivo

Letos bo na javnem razpisu izbranih 200 izvajalcev, do leta 2014 pa vsako leto 1 Žurnal24 main
Ministrstvo za delo je objavilo javni razpis za spodbujanje zaposlovanja iskalcev zaposlitve na področju socialnega varstva. "Organizacije zaposlujejo le, če zavohajo državni denar," trdi diplomantka.

"Na zavodu, kjer svetujejo mladim družinam, so me pripravljeni vzeti na pripravništvo, vendar pa čakajo na denar od razpisa, ki ga je obljubilo ministrstvo za delo, češ da me sami ne morejo financirati," zatrdi Nadja Proselc, diplomantka fakultete za socialno delo (FSD), ki že sedem mesecev aktivno išče pripravništvo. Brez opravljenega pripravništva namreč ne izpolnjuje zakonskih pogojev, da bi samostojno začela opravljati poklic, za katerega je študirala in diplomirala.

"Diplomirala sem januarja, vendar pa sem že decembra lani začela intenzivno iskati pripravništvo. Šole, vrtci in mladinski centri so me zavračali, ker niso socialnovarstvene institucije, centri za socialno delo so me zavračali, ker nimajo denarja, na zavodu za zaposlovanje mi niso mogli pomagati, ker nimam izkušenj in ne izpolnjujem pogojev,"
nadaljuje Nadja.

265 diplomantov, 40 pripravništev
Po podatkih Socialne zbornice Slovenije je vsako leto v povprečju razpisanih od 30 do 40 pripravništev. Za primer lahko navedemo, da je bilo leta 2008 na fakulteti za socialno delo 265 diplomantov, ki so nujno potrebovali pripravništvo.

Večina diplomantov dela drugod
"Velika večina mojih kolegov in sošolcev iz fakultete se je preusmerilo. V času študija so opravljali določeno študentsko delo in veliko jih to delo nadaljuje," pove Nadja in doda, da bo sama vztrajala pri iskanju. "Če mi ne uspe in ostanem brez denarja, bom seveda primorana opravljati drugo delo."

"Neprofitne organizacije se izgovarjajo na to, da so neprofitne ter da denar potrebujejo za svoje delovanje in plačevanje zaposlenih, državne institucije, ki pa že tako dobijo denar od države, se izgovarjajo na to, da nimajo denarja," konča diplomantka.

Razpis končno le pripravljen

Razpis so po besedah ministra za delo, družino in socialne zadeve Ivana Svetlika oblikovali predolgo. Pri pripravi programa so imeli pomembno vlogo študenti, ki so bili po Svetlikovem mnenju pri svojih zahtevah uspešni. Oktobra lani so namreč na problem pripravništva opozorili z javnim shodom.

Na javni razpis, ki ga bo vodila Socialna zbornica Slovenije, se lahko prijavijo vsi izvajalci, ki opravljajo socialnovarstveno dejavnost. Generalni sekretar zbornice Bojan Regvar ocenjuje, da je potencialnih prijaviteljev okoli 450. Vloge bodo točkovane, pri čemer Regvar izpostavlja zlasti ustreznost pripravniškega programa in mentorstva za pripravnika.

Letos bo na javnem razpisu izbranih dvesto izvajalcev, do leta 2014 pa vsako leto sto. Na tem področju se lahko poleg socialnih delavcev med drugim zaposlijo tudi sociologi, psihologi, pravniki, politologi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.