Slovenija
25 ogledov

Štuhec: Ukrep je prehiter in prehud

Ivan Štuhec Nik Rovan
Teolog Ivan Štuhec je prepričan, da je ukrep zoper Stresa in Turnška prehiter in prehud, najodgovornejši za finančni zlom mariborske nadškofije pa da nekaznovani ostajajo v zaledju.

Teologa Ivana Štuheca je odstop nadškofov Antona Stresa in Marjana Turnška prizadel, saj je prepričan, da sta bila primerna človeka za ta položaj in Cerkve nista imela namena voditi kot finančni holding.

Objektivna odgovornost

Po besedah Štuheca lahko sicer pri finančnem zlomu mariborske nadškofije govorimo o objektivni odgovornosti dosedanjega ljubljanskega nadškofa Stresa in dosedanjega mariborskega nadškofa Turnška. Vendar bo po njegovem mnenju večina vernikov in klerikov v mariborski nadškofiji zaradi njunega odstopa prizadeta.

"Odhaja nadškof, ki je izrazito duhovna osebnost in niti približno, nikoli v svojem življenju, niti z eno potezo niti vizijo ni zagovarjal Cerkve kot finančne ustanove. Zdaj pa je na tej argumentaciji moral ponuditi odstop," je glede Turnška dejal Štuhec.

Odgovorni ostajajo v zaledju

Čeprav sta Stres in Turnšek sprejela del odgovornosti, pa tudi po Štuhecevem mnenju najodgovornejši za finančni zlom mariborske nadškofije ostajajo v zaledju. Spomnil je, da dosedanja nadškofa nikoli nista sprejemala odločitev glede finančnih in gospodarskih zadev v škofiji, "ne da bi imela v ozadju utemeljene argumente, ki sta jima jih pripravljali ekonomska in pravna stroka".

"Od te tako imenovane stroke in ljudi, ki so v teh ustanovah nosili formalno odgovornost, še nihče ni bil kaznovan," je opozoril teolog Štuhec.

"Banke kreditov niso dajale na lepe oči"

V povezavi z mariborsko nadškofijo je spomnil tudi na vlogo bank. Te so "dajale kredite na osnovi premoženjskih jamstev, ki so jih kreditojemalci tudi dokazovali". "Ljubljanska banka Zvonu ni dala kreditov na lepe oči," je poudaril Štuhec in dodal, da banke danes od vseh svojih kreditojemalcev zahtevajo enako kot takrat, ko je njihovo premoženje imelo drugo vrednost.

Banke v svetovnem merilu tako po ocenah Štuheca delajo veliko krivico in so eden od glavnih povzročiteljev gospodarske krize.

Preveč so tvegali

Priznava sicer, da se Cerkev "v takem kontekstu in tako globoko" ne bi smela znajti. Torej tisti, ki so v mariborski nadškofiji odločali o ekonomskih vprašanjih, nikoli ne bi smeli v tako velika tveganja, je poudaril. Pri tem kot odgovornega izpostavlja nekdanjega mariborskega ekonoma Mirka Kraševca, škofe pa v primeru, da nad tem niso dovolj bdeli.

Štuhec sicer ne ve, ali bodo odgovorni za finančni zlom mariborske nadškofije kazensko odgovarjali, saj da tudi ne ve, ali so dejansko ravnali protizakonito. Prav tako ne napoveduje, ali bo odstop obeh nadškofov bistveno pripomogel k ugledu Cerkve na Slovenskem ali ne.

V pogovoru za Odmeve na Televiziji Slovenija pa je Štuhec dejal, da je skrajni čas, da "se zavzamemo za svojo Cerkev" in za to, "da z nami ne bodo ravnali kot svinja z melnatim žakljem". Kot pravi, ni pričakoval, da je mogoče v tako kratkem času "obglaviti" krajevno cerkev na način, da imajo štiri upokojene nadškofe.

"Menim, da sta preprosto oba pokasirala tokrat neko odločitev, ki je daleč pretirana. Še posebno zato, ker je mariborska nadškofija trenutno v procesu usklajevanja dogovora z bankami upnicami. In sredi tega procesa obglaviti nadškofijo je po moji oceni velik nesmisel," je povedal Štuhec. Meni, da so odločitve padle prezgodaj oziroma je bil čas, v katerem so bile sprejete, neprimeren.

Komentarjev 9
  • Žurnalček 17:07 01.avgust 2013.

    Ne vem za kaj bi o tem sploh imel svoje mišljenje. Men je vseeno, če jih tzakoj obesijo v zakrstiji, al pa na turnu !

  • Ivarsson 16:48 01.avgust 2013.

    Ukrepal je Vatikan po načelu: Vatikanski mlini meljejo počasi, Božji mlini pa še počasneje. RKC, zlasti Nadškofija Maribor ni ukrepala pravilno, ni ukrepala pravočasno. Imela je pa vedno popolnoma vse vzvode za ukrepanje, od svojih predstavnikov v nadzornih svetih obeh ...prikaži več Zvonov, od imenovanj uprav obeh Zvonov po izključno njenih željah. Pa nehajte se sprenevedati. Krivda je izkjučno na strani Cerkve ter njenih nesposobnežev in pogoltnežev. Čista tipična slovenska tajkunska zgodbica, sicer zelo draga za slovenske davkoplačevalce.

  • 1111 16:46 01.avgust 2013.

    ...predvsem moralni! ...naj ga Frančišek v Vatikan vpokliče, pa tam naj soli pamet...