Slovenija
13 ogledov

Šturm se je pritožil

aleÅ¡ zalar bobo Žurnal24 main
Ministrstvo za pravosodje je vložilo pritožbo zoper sodbo upravnega sodišča v upravnem sporu Aleš Zalar proti Republiki Sloveniji.

Upravno sodišče je v sodbi ugotovilo, da je minister pri imenovanju predsednika Okrožnega sodišča v Ljubljani ravnal diskriminatorno do nekdanjega predsednika tega sodišča Aleša Zalarja.

Ministrstvo zastopa stališče, da sodba upravnega sodišča ni pravnomočna, saj je po njihovem mnenju zoper takšno sodbo dopustna pritožba. Prvič zato, ker vsaka sodba, ki se dotika posega v človekove pravice, dopušča pritožbo, poleg tega pa je upravno sodišče po navedbah ministrstva samo ugotavljalo dejansko stanje glede neenakega obravnavanja, po zakonu pa bi moralo pred izdajo odločbe strankam postopka dati možnost, da se izjasnijo o s strani sodišča ugotovljenih dejstvih in okoliščinah.

Na Zalarjeve očitke, da na funkcijo ni bil izvoljen zato, ker ga ima minister za političnega nasprotnika, pravosodni minister Lovro Šturm odgovarja: "To so nedokazana podtikanja." Poleg tega je Šturm opozoril na napako sodišča, ki ga je zaradi Zalarjevih navedb obravnavalo kot člana stranke. "Nisem član nobene stranke in tudi ne bom," je pojasnil zmoto sodišča.

Če bo vrhovno sodišče ugotovilo, da kljub argumentiranim stališčem ministrstva pritožba ni dopustna, je edino možno pravno sredstvo zoper sodbo revizija. Za zdaj o reviziji ne razmišljajo, je pa ta možnost še vedno odprta, je dejal minister.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.