Slovenija
30 ogledov

"Stvari ne gredo v pravo smer"

ljudje - Čopova ulica v Ljubljani Saša Despot
Večina Slovencev je s svojim življenjem zadovoljna, a so kritični do položaja doma.

Večina Slovencev, natančneje 81 odstotkov, je zadovoljna s svojim življenjem, vendar pa so kritični do položaja doma. 58 odstotkov vprašanih Slovencev ocenjuje, da stvari v Sloveniji ne gredo v pravo smer, le devet odstotkov pa jih meni, da se stvari odvijajo pravilno, kaže raziskava Eurobarometer o doživljanju gospodarskih razmer v EU.

Pri oceni trenutne nacionalne in evropske gospodarske situacije ter osebne situacije 51 odstotkov Slovencev pozitivno ocenjuje svoj osebni položaj, 60 odstotkov pa jih kot pozitivno vidi finančno stanje svojega gospodinjstva.

Največji problem je brezposelnost

Precej bolj pesimistični so do splošne situacije v Sloveniji, kjer so tako gospodarski položaj Slovenije kot stanje na področju zaposlovanja v Sloveniji večinoma ocenili kot slabo. V splošnem so njihova pričakovanja za prihodnjih 12 mesecev razmeroma nizka in delež pesimistov znatno presega delež tistih, ki na nacionalni ravni v tem času pričakujejo izboljšanje, so sporočili z Bruslja.

Da je trenutno najpomembnejša zadeva, s katero se Slovenija sooča, brezposelnost, meni več kot polovica vprašanih Slovencev (57 odstotkov). Na drugo mesto vprašani postavljajo gospodarski položaj v Sloveniji (47 odstotkov), četrtina vprašanih pa kot najpomembnejšo zadevo navaja javni dolg.

Optimistični premik

Poročilo sicer poudarja, da je v Sloveniji v nasprotju z državljani EU od prejšnjega merjenja spomladi 2014 zaznati optimističen premik glede poteka stvari v državi.

EU medtem v očeh Slovencev ohranja nevtralno podobo, več kot dve tretjini Slovencev (69 odstotkov) pa se počuti evropske državljane. Manjši delež vprašanih zaupa evropskim institucijam - Evropskemu parlamentu, Evropski komisiji in Evropski centralni banki -, večina pa jih podpira predloge skupnih evropskih politik in verjame v prihodnost EU.

Porast zaupanja v evropske institucije

V primerjavi s predhodnim merjenjem spomladi lani se kaže izrazit porast zaupanja v vse tri evropske institucije tako v Sloveniji kot tudi v EU na splošno, rezultate ankete povzemajo v Bruslju. Slovenci menijo, da je EU na pravi poti, da se izvije iz krize, hkrati pa uniji, ob zavedanju nujnosti nacionalnih reform, pripisujejo tudi vlogo pomembnega igralca v boju proti krizi na globalni ravni.

Raziskava Eurobarometer je bila izvedena le nekaj dni po začetku delovanja nove Evropske komisije, v času med 8. in 17. novembrom lani. Vključevala je 35 držav, ob 28 aktualnih članicah EU še šest držav kandidatk za vstop v EU ter del Cipra, ki je pod upravno oblastjo turško-ciprske skupnosti.

V Sloveniji je bilo opravljenih 1046 anket.

Komentarjev 5
  • Presvetli 12:20 25.februar 2015.

    To je bila anketa v državnem zboru!

  • marabunta 12:03 25.februar 2015.

    večina Slovencev je zadovoljna????....hahahaha, koga ste spraševali ?

  • dragec 18:25 24.februar 2015.

    zaupanje v EU inštitucije, JA, v SLO inštitucije pa NE