Slovenija
20 ogledov

Stvari stojijo, čakajo ministra

Kmetje nestrpno čakajo, da bo kmetijsko ministrstvo postalo polno operativno in Žurnal24 main
Kmetje so ostali brez sogovornika pri ključnih temah in čakajo, da kmetijsko ministrstvo postane v celoti delujoče. Opravlja se le tekoče posle.

 

Evropski komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja Dacian Ciolos vabi državljane vseh članic sedemindvajseterice, naj podajo svoje pripombe o skupni kmetijski politiki in glede tega, kakšna naj bi bila v prihodnosti. Zbrane predloge in mnenja bodo uporabili pri pripravi reforme te skupne politike za obdobje od leta 2014 do 2020.

 

Po besedah predsednika kmetijskega sindikata Romana Žvegliča nujne stvari že od afere z bulmastifi stojijo. Opravljajo se le minimalne tekoče zadeve, ki jih rešujejo z vodji služb in direktorjem direktorata na ministrstvu.

Žveglič pojasnjuje, da je med prednostnimi nalogami, ki bi jih bilo treba čim prej narediti, sprememba ali pa kar ukinitev uredbe o sofinanciranju zavarovanj. Ta določa, da država kmetom sofinancira 50 odstotkov zavarovanj. Kot trdi Žveglič, se zdaj dogaja, da kmetje vplačujejo višjo premijo, nazaj pa dobijo povrnjeno manj, kakor so vplačali.

Strategija brez kmetov
Kmetje bi se z ministrom radi sestali tudi na temo izhodne strategije, ki po Žvegličevih besedah ne vsebuje nobenih konkretnejših ukrepov za kmetijstvo, ter na temo prihajajoče evropske finančne perspektive 2013.

Znotraj te bo določena tudi nova skupna evropska kmetijska politika in kakor pravi Žveglič, se je debata o tem že začela, Slovenije pa pri njej ne sodeluje. Kmetje zaenkrat odsotnosti ministra sicer še ne občutijo, jo pa zagotovo bodo, če se bo to stanje nadaljevalo, poudarja predsednik sindikata.

Razsulo
Da na ministrstvu že od februarja vlada razsulo, se strinja tudi predsednik odbora za kmetijstvo v DZ Franc Bogovič. Vse to se po njegovih besedah dogaja v ostrih gospodarskih pogojih, ko bi bili potrebni odločni ukrepi, trenutno pa nihče na ministrstvu ne ve, kaj naj dela.

Stojijo pomembne spremembe zakonodaje, pri čemer je izpostavil zakon o kmetijskih zemljiščih, zakon o skladu kmetijskih zemljišč, zakon o promociji in povezavi živilskopredelovalne industrije, nič se ne dogaja tudi pri morebitni prodaji Ljubljanskih mlekarn in na področju pomoči kmetom.

Pahor, pusti neumnosti!
Ob tem je izpostavil, da so premierja Boruta Pahorja že pozvali, naj se preneha ukvarjati z neumnostmi in ne poziva novega ministra, naj najprej razreši afero z bulmastifi, temveč naj najprej začne urejati zadeve na ministrstvu.

 

Podoben poziv so danes na Pahorja naslovili tudi v Novi Sloveniji. Poudarjajo, da "smo v glavni kmetijski pridelovalni sezoni, kmetje pa nimajo najpomembnejšega sogovornika in pogajalca za subvencije. Velik problem za kmete je tudi sklepanje zavarovanj za zavarovanje kmetijskih površin pred naravnimi nesrečami, saj jih zavarovalnice s kmeti nočejo sklepati. V kmetijski proizvodnji je vse manj zaposlenih, kmetom pa ne pripadajo državne stimulacije za samozaposlovanje."

Tako kot Bogovič tudi oni Pahorja pozivajo, naj se ne ukvarja toliko z reševanjem afere bulmastifi, temveč naj hitro najde ministra, ki bo razrešil kaos na resorju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.