Slovenija
50 ogledov

Subvencionirane sobe štirikrat cenejše

Študentska soba. Žurnal24 main
Danes se izteče rok za oddajo vlog za pridobitev sobe v študentskem domu za vse tiste, ki bodo za sobo zaprosili prvič. Tisti, ki že živijo v študentskih domovih, pa morajo prošnje za podaljšanje oddati do 22. avgusta.

V Študentskih domovih Ljubljana študente opozarjajo, naj se držijo rokov in spoštujejo navodila, sicer bodo izpadli iz razpisa iz povsem formalnih razlogov, kot je zamuda pri oddaji vloge.

Za sobo v študentskem domu pa lahko kandidirajo le tisti, ki imajo status študenta, so od kraja študija oddaljeni najmanj 25 kilometrov, povprečni bruto dohodek na člana njihove družine pa ne sme presegati 150 odstotkov povprečne bruto plače, kar znaša 2242,32 evrov.

Pisarne za študentske domove bodo študentom po 15. septembru poslale odločbo o izpolnjevanju pogojev in doseženem številu točk ter objavile prednostne sezname za vseljevanje za kandidate, ki so za bivanje zaprosili prvič. Ostali bodo odločbe prejeli po 15. oktobru.

Največ v Ljubljani

V Ljubljani je v študentskih domovih letos na voljo 7510 ležišč, od tega 2743 za študente, ki bodo za posteljo kandidirali prvič. Dodatnih 2250 ležišč je na voljo pri zasebnikih (za bivanje pri njih prosilci prejmejo subvencijo). Mariborski študentski domovi imajo na voljo 2648 ležišč, v Kranju 260, na Primorskem pa 221 (podatki veljajo za javne študentske domove).

Najcenejša nastanitev v študentskem domu Akademski kolegij na Vilharjevi v Ljubljani znaša 39,71 evra, najdražja pa na Litostrojski, in sicer 121,01 evra. Vsem, ki ne bodo izpolnjevali pogojev za bivanje v študentskih domovih ali pa sobe kljub izpolnjevanju pogojev ne bodo dobili, ostaja ponudba na trgu. Vsako leto sicer brez subvencioniranega ležišča ostane več tisoč študentov.

Za sobico 180 evrov

Študentske posredovalnice sob, kot je posredovalnica m2 pod okriljem Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, dnevno objavlja ponudbe študentskih sob po tržnih cenah.

Danes je tako na primer na voljo deset kvadratnih metrov velika enoposteljna soba v štirisobnem mansardnem stanovanju na Viču, ki jo najemodajalec ponuja za 180 evrov. Za Bežigradom pa ponujajo sobo za dva študenta velikosti 20 kvadratnih metrov, ki bi jo oddali za 115 evrov po osebi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.