Slovenija
244 ogledov

Sum cele verige goljufij

Sum cele verige goljufij Anže Petkovšek
Goljufija. Boštjan Berglez, 
s. p., dolguje verigi študentov, najemodajalcev in poslovnih partnerjev. Razvejano. Kriminalisti že obiskali oškodovance, osumljeni še pred kratkim posloval.

"Hči je pri tem podjetju opravljala promocije prek študentske napotnice. Dolžni so ji 170 evrov,” o podjetju Boštjan Berglez, s. p., 
pravi Radenka Savić, ki nas je poklicala v uredništvo. Ko smo začeli raziskovati, se je izkazalo, da so študenti le en člen v skoraj neverjetni verigi domnevnih goljufij.

Najame, odide, najame ...

"Z gospo Alenko sta pred poletjem prišla, da bi najela poslovne prostore za opravljanje dejavnosti klicnega centra. Govorila je predvsem ona – o tem, kako začenjata posel; bila je zelo ambiciozna in prepričljiva. Stara sta okoli 30 let," pripoveduje najemodajalec Jože Zupančič, ki je z Berglezovima podpisal pogodbo na Ilovškem štradonu v Ljubljani.

"Dolžna sta mi slabih štiri tisoč evrov," pravi. Po treh mesecih neplačil je v prostorih zamenjal ključavnice in jih zaprl, vso opremo, ki je ostala za podjetjem, pa zaklenil v en prostor. Tja so kmalu vlomili neznanci in odnesli nekaj računalniških zaslonov. Za te se je izkazalo, da so bili v lasti podjetja iz Ljubljane, kateremu pa naj jih Berglezova prav tako ne bi plačala. A Zupančič, kot kaže, ni bil edini opeharjeni najemnik.

Berglezova sta, takrat še s podjetjem Identiteta, d. o. o., 
namreč poslovne prostore najela tudi pri podjetju Linfis v Grosupljem. Kot pojasnjuje lastnica Tatjana Fister, ni od novembra lani do januarja letos od njiju dobila niti evra. Še pred Grosupljem so prostore menda najeli tudi od ribniške občine, od koder pa še nismo prejeli natančnejših pojasnil.

Po Grosupljem se je podjetje Boštjan Berglez, s. p., ustavilo na Drenikovi 17 v Ljubljani. Tudi tamkajšnji najemodajalec trdi, da mu tri mesece ni plačalo najemnin.

"Zato sem zamenjal ključavnice in nisem želel dati ključev, dokler ne bi plačali. Ponoči so vlomili in pobrali računalnike, grozili so nam s policijo, češ da je moja mama iz pisarne ukradla deset tisočakov," pripoveduje.

Pri podjetju Virtu iz Ljubljane je Berglezovo podjetje najelo strežnik in računalniško opremo.

"Del storitve naj bi se poplačal s sodelovanjem pri pospeševanju prodaje, ki pa je po dveh mesecih ugasnilo, kajti gospe Alenke, ki se je dogovarjala in bila odgovorna za sodelovanje, ni bilo mogoče več dobiti," pojasnjuje direktor Sašo Djokovič.

Sprožili so postopek izvršbe, zaradi opreme, ki ni bila vrnjena, pa še razmišljajo o naslednjih korakih.

Poteka policijska preiskava

Na policiji so na podlagi naših vprašanj potrdili, da v treh primerih zbirajo obvestila zaradi suma storitve kaznivega dejanja. Na tožilstvo je bila proti eni osebi že podana kazenska ovadba zaradi suma goljufije.

Na podlagi več prijav zoper Boštjana Bergleza, s. p., inšpektorat za delo vodi inšpekcijski postopek, ki pa ga zavezana stranka ovira (obvestila inšpektorata smo sicer opazili v nabiralniku na Ilovškem štradonu).

Iz študentskega servisa M servis so sporočili, da je bil zadnji rok plačila za Berglezovo podjetje 13. julij, a računov v višini več kot tisoč evrov ni poravnal. E-študentski servis ga je že uvrstil na spletno stran Neplacniki.info.

"Danica" vse zanika

Boštjana Bergleza smo dobili na telefon, a je pogovor z nami nato prevzela ženska, ki se je predstavila kot Danica. Priimka ni želela razkriti, prav tako ni želela, da jo obiščemo s fotografom, hkrati pa nam je nemudoma zagrozila s tožbo.

Za vse navedbe najemodajalcev, posameznikov in podjetij je dejala, da ne držijo, da so oni oškodovali podjetje in da zato sodeluje s policijo. Na vprašanje, ali se zaveda, da primer preiskuje policija, je odgovorila, da o tem ne ve ničesar. Dodala je, da podjetje zapirajo ter da sta “Alenka in Boštjan” oba na novo zaposlena.

Komentarjev 9
  • Klemen Kožuh 16:44 15.september 2011.

    Da mi je vedet, kdo je ta ena oseba, ki je vsem RESNICAM prilepila minus, hmmm :D

  • pikapoka 18:36 12.september 2011.

    Kje naj se zaposlim, pa da plačila za delo ne dobim? Boštjan Berglez s.p.

  • pikapoka 18:34 12.september 2011.

    "Kaj bi delal, da bi imel več denarja"-"Bil bi Boštjan in Alenka Berglez.