Slovenija
3748 ogledov

Sum kaznivega dejanja, KPK primer odstopila policiji

Danijel Bešič Loredan Vlada RS
Pri sklenjeni svetovalni pogodbi gre za sum katznivega dejanja, ugotavlja KPK.

Marca in aprila letos je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) prejela več prijav, ki so se nanašale na sklepanje svetovalnih pogodb na Ministrstvu za zdravje in organih v sestavi ministrstva, in sicer v obdobju od junija 2022 do januarja 2023.

Zadevo odstopili policiji

KPK je nato pridobil pojasnila in dokumentacijo ministrstev za zdravje, javno upravo ter delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, FURS ter vpogledala v javno dostopne podatke. Danes so sporočili, da so postopki končani, zaradi zaznanih sumov kršitev iz pristojnosti drugih organov je zadevo odstopila v obravnavo policiji, Inšpektoratu za delo in Finančni upravi RS (FURS), sama pa je postopek ustavila.

Sum kaznivega dejanja je KPK ugotovila pri podjemni pogodbi, sklenjeni s takratno vodjo kabineta ministra, zato je zadevo odstopila policiji.

Nekdanji minister Bešič Loredan je v šestih mesecih ministrovanja z zunanjimi svetovalci sklenil 94 pogodb v skupini vrednosti 1.068.694 evrov. Minister pred njim, Janez Poklukar je v času svojega ministrovanja, ki je trajalo eno leto in tri mesece, sklenil 172 pogodb v vrednosti 1.261.175,79 evrov. Tudi svetovalne pogodbe, ki sta jih sklenila Šabeder in Gantar, znašajo več kot milijon evrov. 

Pogodbo sklenil tudi z vodjo kabineta, ki je v ta namen odprla s. p. 

Ministrstvo za zdravje je v tem času vodil Danijel Bešič Loredan, vodja kabineta pa je menjal šestkat. Dva meseca je kabinet vodilka Sandra Kašca. Zakaj se je morala Kašča tako hitro posloviti od mesta vodje kabineta, ni znano. Kašča je kabinet vodila od 2. junija 2022 do 31. julija 2022. Pogodba za svetovanje pri reorganizaciji dela v DZV in pri začetku delovanja Urada Republike Slovenije za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu za 36.685,74 evrov, je bila bila sklenjena 20. julija 2022. Kot datum veljavnosti je bil naveden 1. avgust 2022. Od tega dne je Kašca registrirana kot samostojna podjetnica za kadrovsko in pravno svetovanje.

Suma korupcije komisija ni potrdila

Zaradi zaznanega suma kršitve določb Zakona o delovnih razmerjih je KPK zadevo odstopila tudi v informacijo oziroma pristojno reševanje Inšpektoratu RS za delo, zaradi zaznanega suma kršitve Zakona o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih pa je zadevo odstopila tudi FURS. Komisija pa sumov kršitev Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, za katerega je pristojna, ni potrdila, zato je sama postopek ustavila. 

Komentarjev 10
  • Plavi-mil 09:39 16.december 2023.

    Po uporabi zavrzi, spomnite se vsi, kaj je bilo splošno znano takoj ko ga je postavil za ministra, prvi bo odstopil in prvi jih bo dobil po prstih, kjer nekoga mora, da se sam vleče ven.

  • atamama 20:32 15.december 2023.

    Tega gospoda danes vlačimo po zobeh, kaj pa smo storili in gledali takrat preden je postal minister, ko je še pljuval po vsem kar ni bilo po njegovo. Par komentatorjev je opozorilo, da ''šušmari''. Pa novinarji? Veselo tiho pa kovanje ...prikaži veče v zvezde. In taisti ''pisunu'' sedaj prepisujejo ''grehe'' ki jih ne bi bilo, če ne bi pomagali postaviti osebo na položaj. In ti, ki so ga dobro poznali so vnaprej opozorili, povedali kaj se dogaja. Se vidi, da je ''neodvisno'' novinarstvo zelo vezano na plačo.

  • vojko19 14:20 15.december 2023.

    Mi ni jasno zakaj se rabi zunanje svetovalce? Ministrstvo ima zaposlene strokovnjake, ki so plačani ? Glede na mojo kmečko pamet je zunanji svetovalec enako pralni stroj...