Slovenija
164 ogledov

Sum kaznivih dejanj na zvezi gluhih

Opremo za avdio-videostudio zveze gluhih je več let nabavljal isti dobavitelj, d Žurnal24 main
Prijava. Opremo za svoj studio naj bi zveza preplačala. Protikorupcijska komisija zadevo odstopila policiji.

Nenamensko. Zveza gluhih je plačevala za opremo za svoj avdio-videostudio več, kot je tržna cena opreme. Takšna opozorila so se pojavila v Fundaciji za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho), ki zagotavlja sredstva zvezi gluhih. Nekaterim je sporno tudi, da je vso opremo za studio kupovalo isto podjetje, družba Rap-ing, poleg tega naj člani upravnega odbora zveze ne bi dobili vpogleda v dokumente o nakupu, nekdanji sekretar zveze gluhih Aljoša Redžepovič pa naj ne bi dopustil "globlje razprave" o studiu.

379 tisoč evrov so na zvezi gluhih od leta 2003 do lani vložili v avdio-videostudio. "Predrago so plačevali," pravijo poznavalci.

O sporni porabi denarja je bila obveščena protikorupcijska komisija, ki je ocenila, da obstajajo razlogi za sum storitve kaznivega dejanja. Prijavo je odstopila policiji, ki bo proučila, ali je zadeva zrela za začetek predkazenskega postopka.

"Osebna prizadetost"
Na zvezi gluhih so nam zatrdili, da so naštete pripombe rezultat "osebne prizadetosti prijavitelja". Računsko sodišče je leta 2006 poslovanje zveze ocenilo pozitivno. S podjetjem Rap-ing sodelujejo, ker je pooblaščen Sonyjev partner, za Sonyjevo opremo pa so se odločili že prej in jo sprva kupovali prek drugih podjetij, so sporočili z zveze.

Redžepovič je zanikal, da bi bil kakorkoli povezan z Rapingom, podobno je zatrdil tudi šef Rapinga Marko Kozamernik.

Našim virom je sporna Redžepovičeva dvojna vloga: bil je član komisije za razdeljevanje sredstev pri svetu Fiha, ki je dodeljeval sredstva zvezi gluhih, hkrati pa je kot sekretar zveze gluhih odločal o porabi sredstev. Redžepovič je zatrdil, da velja podobna organiziranost v vseh invalidskih organizacijah, in dodal, da ni omejeval razprav o studiu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.