Slovenija
87 ogledov

Sum spolne zlorabe: Rinpočeja ne bodo preiskovali

Lama Rinpoče Boštjan Tacol
Sodnica okrožnega sodišča v Ljubljani je zavrnila zahtevo tožilstva po preiskavi suma zlorabe mladoletne osebe v primeru budističnega vodje Shenpena Rinpocheja.

"Obveščam vas, da je v predmetni zadevi preiskovalna sodnica zahtevo za preiskavo včeraj, 29. 5. 2012, zavrnila in jo dala v obravnavo izvenobravnavnemu senatu sodišča. Zahtevo za preiskavo je sodnica zavrnila, ker je v skladu z določili Zakona o kazenskem postopku ocenila, da (tudi zaradi umika ovadbe)ni zadostne podlage za uvedbo preiskave. To pa ne pomeni, da lahko senat ne odloči drugače," so nam sporočili iz Okrožnega sodišča v Ljubljani.

Oseba, ki je podala ovadbo, jo je namreč kasneje ukmaknila in celo sama sebe ovadila zaradi krive ovadbe. Šlo naj bi za enega od posvojenih otrok budistične vodje v Sloveniji Shenpena Rinpocheja.

Eden od otrok je še mladoleten

Zanimalo nas je še, ali bo sodišče poskušalo pridobiti podatke od kolegov v Franciji, kjer naj bi bil Rinpoče v 90. letih v preiskavi zaradi suma spolne zlorabe mladoletnih oseb in ali bo socialna služba kaj bolj pozorna na dogajanje v hiši Rinpočeja, glede na to, da je eden od njegovih treh posvojenih otrok še vedno mladoleten.

S sodišča so nam odgovorili, da bo treba najprej počakati na odločitev izvenobravnavnega senata: "Na ostala vaša vprašanja bo torej mogoče odgovoriti šele, če bo preiskava uvedena oz. če bi se začela zaslišanja prič po uvedbi preiskave."

Deloval v taborih

Rinpoče, s pravim imenom Ronan Chatellier je animator in inštruktor v otroških taborih, po podatkih Ajpesa tudi predsednik sveta Zavoda MIR, ugotavlja današnji Dnevnik. Z omenjenim zavodom je v zadnjih letih najbolj intenzivno sodelovala Mestna občina Ljubljana (MOL). Otrokom iz socialno šibkega okolja so omogočili, "da so doživeli in izkusili prosti čas in počitnice na bolj kvaliteten način".

V dejavnosti so vključili približno 400 otrok iz osnovnih šol Ledina, Livada, Dragomelj in Mladinskega doma Malči Beličeve, pri tem pa so sodelovali s centrom za socialno delo Ljubljana Šiška in Ljubljana Vič, še piše Dnevnik.

Dva projekta bo MOL financirala v skupni višini 3000 evrov, gre pa za nadaljevanje preteklih dejavnosti. Na pogodbah je kot direktor zavoda podpisan Jon Jamnikar, vodja projekta je Daša Vukašinović, osumljeni Ronan Chatellier pa je v projektih naveden kot "aktivni izvajalec", animator in inštruktor. Z MOL so nam včeraj sporočili, da bodo zaradi zadnjih dogodkov od zavoda MIR zahtevali pojasnila. Na podlagi tega pa se bodo odločili, ali bodo z zavodom morda prekinili pogodbo.

Komentarjev 1
  • Lavdan 13:17 30.maj 2012.

    Kjer naj bi bil. Ali je bil ali ni bil.