Slovenija
21 ogledov

Sum zlorabe položaja v UKC

Na nekaterih oddelkih so obiski popolnoma prepovedani. Žurnal24 main
V ljubljanskem kliničnem centru so odkrili utemeljen sum zlorabe položaja enega izmed ožjih sodelavcev direktorice.

Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je po odkritju suma zlorabe zadevo predalo organom pregona. Predhodno ovadbo so predali že v petek, danes pa so vložili še vse zbrane dokaze. Zadevo so organom pregona predali zato, ker so ocenili, da so zadeve take, da jih ne bodo mogli sami dokončno raziskati. Zoper osumljenega so zato že sproženi vsi ustrezni postopki.

 
 

Ocenjujemo, da take zadeve sodijo v profesionalne roke, in prepričana sem, da bodo pristojni organi to tudi do konca razčistili.

Darinka Miklavčič

 
Služba za odnose z javnostmi kliničnega centra ni hotela razkriti, za koga naj bi šlo, in posredovati ostalih podrobnejših informacij. Generalna direktorica UKC Darinka Miklavčič pa je povedala: "Prejšnji teden sem pri kontroli dokumentacije iz tega tedna ugotovila določene sume in zato opravila večjo analizo dokumentov za prvo polletje letošnjega leta. Opravila sem tudi več razgovorov z mojimi najožjimi sodelavci in na podlagi teh ugotovila, da gre za sum zlorabe položaja pri enem izmed naših ožjih sodelavcev."

Osumljena oseba v KC ne opravlja zdravniškega dela, ampak se ukvarja s poslovnimi zadevami. Dodala pa je še, da so sodelavcu prepovedali opravljati posle in ga poslali na dopust. Proti njemu pa so že sprožili postopek za odpoved delovnega razmerja.

Poslovna škoda UKC?
Ali je zloraba položaja kliničnemu centru povzročila poslovno škodo in ali je šlo za osebno okoriščanje, generalna direktorica ni želela razkriti. Povedala je le, da gre tu za poslovni dogodek in da bo osebno zahtevala revizijo poslovanja za nekaj let nazaj. Škodo bodo ocenili, ko bodo znani izsledki. Miklavčičeva je mnenja, da sodelavcu pri dejanju ni nihče pomagal.

Primer zlorabe naj bi se zgodil prejšnji teden, možnosti preteklih incidentov Miklavčičeva danes ni hotela komentirati. "Za nazaj v tem trenutku ne morem dajati izjav, ker bo revizija še pokazala vse eventualne zlorabe, ki bi jih lahko ta oseba še povzročila,“ je še dodala.

 
 

Gre pa še za sum zoper to osebo, vse mora biti še profesionalno potrjeno.

Darinka Miklavčič

 
Sumi še niso potrjeni
Darinka Miklavčič je tudi poudarila, da naj bi v tem primeru šlo za sodelavca, ki mu je do zdaj zaupala. Osumljeni naj bi sume zanikal in trdil, da do zlorabe ni prišlo. "Žal pa vsa dokumentacija priča drugače," je povedala Miklavčičeva. Na vprašanje, ali gre za njenega svetovalca Gregorja Cerkvenika, direktorica ni želela odgovoriti.

Podrobnosti o primeru bo UKC javnosti posredoval, ko bo postopek zaključen.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.