Slovenija
24 ogledov

Sumi utaje davkov

Žurnal24 main
Sazas. Honorar naj bi nakazovali kar 
staršem in otrokom avtorjev in se tako izognili davkom.

Vojna med Sazasom in uradom za intelektualno lastnino (UIL), ki ga vodi Jurij Žurej, se nadaljuje. Urad je Kosovi komisiji poslal prijavo zoper Sazas, v kateri jim očita tudi davčne utaje pri deljenju avtorskih honorarjev, trdijo naši neuradni, a zanesljivi viri.

Sazas, ki ga vodi Matjaž Zupan, naj bi denar namesto avtorjem nakazoval tudi njihovim staršem ali otrokom, samo da avtor ne bi imel preveč prihodkov in tako postal zavezanec za plačilo DDV. Zupana nam včeraj pozno popoldne ni uspelo priklicati za komentar.

Na uradu pa se po naših informacijah sprašujejo tudi o vlogi na videz konkurenčnega združenja Slovenska unija glasbenih ustvarjalcev (Sugu). Ker se tako v Sazasu kot v Suguju pojavljajo ista imena, sumijo, da bi si ti lahko prek Suguja pridobili ugodnosti v primerjavi z drugimi avtorji.

Dobili pa so tudi informacijo, da tako Sazas kot Sugu zastopa ista odvetniška pisarna in da imajo iste izvajalce storitev (Stroka.si), ter opozorilo, da vse to plačuje kar Sazas.

Zupan in Stroka
Zelo sporna naj bi bila tudi naveza z družbo Stroka, na katero je Sazas prenesel 27 zaposlenih, najemnino za prostore pa naj bi še kar plačeval. Družbi Stroka je Sazas z dolgoročno pogodbo zaupal, da nadzoruje uporabo glasbe na vseh radijskih postajah in televizijah, s tem pa tudi, koliko kolača kdo dobi.

Na UIL so dobili informacijo, da naj bi Zupana v Stroki čakalo direktorsko mesto, po eni od informacij pa je celo tihi družbenik 
te družbe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.