Slovenija
21 ogledov

Sumijo, da se je okužil v bolnišnici

slovenija 04.12.07, UKC, Klinicni Center, zdravniki, stavka, cakalnica, ljudje, slovenija 04.12.07, UKC, Klinicni Center, zdravniki, stavka, cakalnica, ljudje,
Bolnik, ki so ga junija letos zdravili v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, se je okužil z legionelo, danes poroča Dnevnik.

Strokovnjaki so posumili, da se je okužil v bolnišnici, a do končnega odgovora še niso prišli. Za legionelo je sicer prav tako junija zbolel zdravnik na onkološkem inštitutu, vendar se ni okužil na inštitutu.

Bolnika, pri katerem so sumili na bolnišnično pridobljeno legioneliozo, so v UKC Ljubljana zdravili junija letos, niso pa mogli ne potrditi ne izključiti, da se je okužil pri njih.

Prekoračitve dovoljenih koncentracij redke

Po navedbah vodje službe UKC Ljubljana za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb Tatjane Lejko - Zupanc na odvzemnih mestih sicer občasno ugotovijo legionelo, vendar do prekoračitve dovoljenih koncentracij prihaja zelo redko. Poudarila je, da ob vsakem pojavu opravijo pregled vodovodnega omrežja, dodatno čiščenje in menjavo pip in mrežic, sanacijo mrtvih vodov in po potrebi dezinfekcijo ali pregrevanje, ki se sicer izvaja tudi redno po letnem načrtu.

Na Inštitutu za varovanje zdravja na leto običajno zaznajo po eno okužbo z legionelo pri bolnikih, ki so del inkubacijske dobe preživeli v bolnišnicah. V teh primerih bi bila lahko izvor legionelioze bolnišnica, ni pa nujno, so pojasnili.

Sicer pa nad stanjem v vodovodnih sistemih bolnišnic in nad preseganjem mejnih vrednosti legionele nima pregleda nobena inštitucija, zato je to bolj ali manj prepuščeno vsaki bolnišnici posebej, navaja časnik.

Kot piše Dnevnik, prav tako še ni odgovora, ali se je zdravnik z Onkološkega inštituta Ljubljana res okužil pri delu v izolski bolnišnici, kot so nakazale prve ugotovitve po vzorčenju vode.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.