Slovenija
39 ogledov

Sumljivo prijavljanje prebivališča

Popovič se ne misli odpovedati drobljenju koprske občine. (Foto: Barbara Milavec Žurnal24 main
Državni svet bo v torek glasoval o vetu na zakon o ustanovitvi ankaranske občine. Nova prijava protikorupcijski komisiji, tokrat zaradi sumljivega prijavljanja stalnega prebivališča.

Državni svet (DS) bo v torek odločal o vetu na zakon o ustanovitvi občine Ankaran. Če bo izglasovan, gre zakon v vnovično odločanje državnega zbora, ki ga mora tokrat potrditi z večino (najmanj 46) glasov.

Prvič so ga podprli z 39 glasovi za in 20 proti. Ustanovitvi pa najbolj nasprotujejo v koprski občini. Tamkajšnji župan Boris Popovič je namreč med 12 pobudniki za zgoraj omenjeno sejo DS in je tudi že
napovedal ustavno presojo, v primeru, da bo zakon sprejet.

Milijoni in manjšine
Predlagatelji veta namreč trdijo, da bo z novo občino okrnjen razvoj Luke Koper, da se bo poslabšal položaj italijanske manjšine ter
da občina ne izpolnjuje zakonskih pogojev iz zakona o lokalni samoupravi. Eden od razlogov za veliko nasprotovanje pa je po mnenju nekaterih prav izguba milijonskih koncesijskih dajatev, ki jih Luka Koper trenutno plačuje Kopru.

Nasprotniki samostojnosti Ankarana so se organizirali tudi v civilno iniciativo "Tujega nočemo, svojega ne damo". Zbirajo podpise za naknadni zakonodajni referendum, na katerem bi vsi slovenski volivci odločali o smiselnosti ustanovitve ankaranske občine.
Prvi podpisnik naj bi bil prav Popovič.

"To je kaznivo dejanje"
"V predreferendumskem obdobju se je v Ankaran priselilo veliko ljudi, ki so samo izrabili pravico glasovanja. Prijavljali so se na naslovih privržencev stranke Koper je naš in celo v stanovanju v javni lasti občine na Regentovi ulici, kjer jih je bilo prijavljenih kar 40," opozarja Gregor Strmčnik, pobudnik za ustanovitev samostojne občine Ankaran.

Pri tem naj bi delovali usklajeno tako predstavniki občine, javnega stanovanjskega sklada in upravne enote kot tudi koprskega nogometnega kluba. S primerom se ukvarja protikorupcijska komisija, Strmčnik pa je prepričan, da bi se morala po zakonu odzvati tudi policija.

"Popolnoma sprevrženo"
Po besedah 
Strmčnika je to, kar počne Popovič, "povsem sprevrženo". Sama akcija zbiranja podpisov se mu zdi povsem zgrešena, njena izvedba pa sploh. Po njegovih besedah so ljudi silili v podpisovanje.

Kot primer navaja nogometni klub Dekani, kjer so nogometašem dali na izbiro bodisi podpis za referendum bodisi izstop iz kluba, ter koprski Rdeči križ, kjer so iskalcem pomoči le-to pogojevali s podpisom. Poleg tega naj bi občinski možje povsod,
po društvih, lokalih, celo po občinskih pisarnah in na gradbiščih, zbirali podpise. Za komentar smo poskušali dobiti tudi koprskega župana, ki pa se nam ni oglasil.

Poudaril je, da so na DS že naslovili odprto pismo, v katerem svetnike prosijo, naj ne podprejo veta in v katerem protiargumentirajo trditve MOK. Če bo Popovičev tabor uspel, so že pripravljeni zahtevati ustavno presojo, sestavljeno pa imajo tudi poziv Evropski komisiji.

DZ je imel dovolj časa
V pismu javnosti se je oglasil tudi poslanec SD Franco Juri, ki opozarja, da so se Ankarančani povsem legitimno odločili za svojo občino na dveh referendumih. Ta pa sta bila možna
le na "podlagi predhodnega spoznanja in potrditve, tako v vladi kot v državnem zboru, da sta pobudi zakoniti in ustavni". Svetnike zato poziva k treznemu razmisleku o glasovanju o vetu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.