Slovenija
105 ogledov

Sumljivo skoraj milijonsko nakazilo

Zoran Jankovic zurnal24 Žurnal24 main
Policisti že dve leti preiskujejo skoraj milijon evrov težko Mercatorjevo nakazilo, ki naj bi bilo nakazano v času, ko je Mercator vodil Zoran Janković. Primer naj bi bil že na sodišču.

Kriminalisti naj bi že leta 2007 začeli preiskovati sume kaznivih dejanj uprave Mercatorja pod vodstvom Zorana Jankovića, poroča Dnevnik. "Gre za sume storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic v letu 2004 s strani dveh fizičnih oseb pri Mercatorjevem nakazilu 833 tisoč evrov na račun podjetja SAS Group, ki ga vodi nekdanji tožilec in član vodstva Maximarketa Boris Stadler," poroča časopis in dodaja, da je policija potrdila, da so "februarja 2008 na ljubljansko tožilstvo vložili ovadbo zoper dve fizični in eno pravno osebo zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja in pravic po 244. členu kazenskega zakonika".

 

Nakazilo

Uprava Mercatorja pod vodstvom Zorana Jankovića je konec leta 2004 pooblastila člana uprave Aleša Čerina, naj s podjetjem SAS Group, ki ga je vodil Boris Stadler (danes pomembnen mož družbe za varovanje G7), podpiše pogodbo za storitve varovanja. Čerin je pogodbo podpisal decembra 2004, Mercator pa je SAS Groupu za te storitve nakazal tudi avans v višini 200 milijonov tolarjev oziroma 833 tisoč evrov.

Na podlagi te ovadbe je tožilstvo zahtevalo uvedbo preiskave. Sodišče jo je tudi uvedlo, in sicer februarja letos. Župan Ljubljane Zoran Janković je na omenjene trditve odvrnil, da so bila sredstva vrnjena, da Mercator ni bil oškodovan in da ni prišlo do zlorabe položaja po 244. členu starega kazenskega zakonika. Za ta delikt je zagrožena zaporna kazen od enega do osmih let.

Zamudni plačnik je plačal avans
Kot navaja Dnevnik, naj bi novembra 2004 Mercator kupil trgovsko hišo Maximarket, kjer je bil Stadler namestnik direktorja. Nenavadno je tudi dejstvo, da je Mercator, ki sicer podaljšuje plačilne roke, SAS Groupu plačal avans. SAS Group naj storitve sploh ne bi opravil. Po Jankovićevem odhodu konec leta 2005 so v Mercatorjevi finančni družbi opozorili na "napako", vendar postavke s SAS Group niso mogli zapreti, saj pogodba ni bila realizirana, avans pa je bil že plačan.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.