Slovenija
33 ogledov

Sunday Times: "Podkupili smo Thalerja"

null Žurnal24 main
Novinarji časnika, ki so se predstavljali kot lobisti, so Thalerju ponujali podkupnino. Ta pa naj bi ponudbo sprejel. Thaler obtožbe zavrača in poudarja, da denarja nikoli ni nameraval sprejeti.

"V stranki Socialnih demokratov od evropskega poslanca Zorana Thalerja pričakujemo in verjamemo, da bo čimprej verodostojno pojasnil ter tudi ovrgel omenjene navedbe angleškega časnika Sunday Times," so danes sporočili iz stranke SD.

"Če bi se izkazalo, da zapisi medija držijo, v SD pričakujemo, da bo Zoran Thaler sam povlekel ustrezne poteze in odstopil," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Thaler je glede obtožb za jutri v Ljubljani že sklical tiskovno konferenco.

Padel v past britanskega tednika
Britanski tednik Sunday Times evropskega poslanca iz Slovenije Zorana Thalerja (SD/S&D) obtožuje koruptivnosti. Novinarji časnika, ki so se predstavljali kot lobisti, so namreč Thalerju ponujali podkupnino, ta pa naj bi ponudbo sprejel. Thaler obtožbe zavrača in poudarja, da denarja nikoli ni nameraval sprejeti.

Novinarji britanskega tednika Sunday Times so se predstavljali za lobiste in nekaterim evropskim poslancem ponujali sto tisoč evrov, če bi v Evropskem parlamentu predlagali določena dopolnila. Šlo naj bi za zakonodajo s področja bančništva. Trije poslanci naj bi ponudbo sprejeli.

Thaler: "Vedel sem, za kaj gre"
Med njimi naj bi bil tudi nekdanji slovenski zunanji minister Thaler, ki pa obtožbe zanika. Kot je zapisal v sporočilu za javnost, je že od začetka "nespodobne ponudbe" novinarjev Sunday Timesa vedel, da gre za manipulacije, kompromitacije in diskreditacije evropskega poslanca.

Po njegovem preverjanju se je namreč izkazalo, da podjetje in posamezniki, ki so se obrnili nanj, ne obstajajo.

Njegov motiv pa je bil preveriti, kdo je organizator poskusa napada nanj, trdi Thaler. Na začetku marca se je po njegovih navedbah pokazalo, da je to Sunday Times ali nekdo za njim s svojo "undercover operacijo". Thaler ob tem poudarja, da nikoli ni vzel ponujenega denarja in ga tudi v prihodnje ni nameraval. "Prav tako nisem podpisal ponujene pogodbe o sodelovanju in izdal računa, kar so neprestano predlagali in zahtevali v zadnjih dveh mesecih," še trdi Thaler.

Strasser že odstopil
Poleg Thalerja naj bi sicer po navedbah Sunday Timesa ponudbo sprejela še avstrijski poslanec Ernst Strasser in poslanec iz Romunije Adrian Severin. Strasser je zaradi pritiskov javnosti že odstopil, čeprav tudi on zanika krivdo za prejemanje podkupnine. Trdi, da je že od vsega začetka vedel, da ne gre za resnično ponudbo, a je hotel ugotoviti, kako se bo zadeva odvila, preden bi se obrnil na policijo.

Podpredsednica Evropskega parlamenta Diana Wallis je že napovedala preiskavo dogodka.

Videoposnetek poskusa podkupovanja si lahko ogledate spodaj.

Pozor: posnetek je v angleškem jeziku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.