Slovenija
1 ogledov

Superjumbo opravil krstni let

Airbus A380 lahko sprejme 850 potnikov. Žurnal24 main
Največje potniško letalo na svetu, Airbus A380, je opravilo prvi komercialni let med Singapurjem in Sydneyjem.

Letalo singapurske letalske družbe Singapore Airlines je na svojem premiernem poletu preneslo 450 potnikov, čeprav jih lahko sprejme 850. Potniki so karte kupili na internetni dražbi, ki naj bi letalu zvišala publiciteto, zanjo pa so odšteli od 100 do 560 dolarjev. Potniki so povedali, da je bil let čudovit. "Letalo je prostorno in večje, kot sem si ga predstavljala," je povedala ena od potnic, ki je bila navdušena tudi nad notranjostjo letala. Ekonomski razred superjumba je razdeljen na dve nadstropji, prvi razred v letalih singapurske letalske družbe pa ima apartmaje s kraljevskimi posteljami.

Notranjost superjumba je kraljevska. © AFP

 
Letalo je pristalo na mednarodnem letališču v Sydneyju, ki so ga morali v ta namen posebej prilagoditi, kar jih je stalo nekaj milijonov dolarjev. Na letališču so morali skonstruirati tudi nove napihljive tunele za reševanje – saj so bili ti doslej prilagojeni za sedeže v enem nadstropju, pri Airbusu A380 pa so sedeži v dveh nadstropjih – ter ojačati predor, ki poteka pod glavno pristajalno stezo.

Superjumbo, ki bo redno letel med Singapurjem in Sydneyjem, je singapurska letalska družba prevzela z dveletno zamudo, kar je proizvodnjo letal spremenilo v izgubo, Airbus pa je moral odpustiti 10.000 delavcev.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.