Slovenija
33 ogledov

Supernova bo scvrla Zemljo

Nevarna zvezda je Zemlji bližje, kot so predvidevali astronomi. Vseeno pa je eks Žurnal24 main
Življenje na Zemlji lahko relativno kmalu zbriše s sveta eksplozija bližnje supernove.

Ameriški znanstveniki so ugotovili, da je zvezda T Pyxidis pripravljena na samouničenje, v katerem bi se sprostila energija, enaka 20 milijard milijard milijard megatonam TNT.

Še bolj pa jih je vznemiril podatek, da je supernova precej bližje Zemlji, kot so mislili doslej. Zvezda je namreč oddaljena 3.260 svetlobnih let, kar pa je v galaktičnih merah le dober skok stran. Eksplozija bi tako lahko po izračunih astronomov z univerze Villanova v Filadelfiji odpihnila ozonsko plast Zemlje in scvrla življenje na modrem planetu.

Mala zvezda srka večjo
S pomočjo satelitov in UV-tehnologije so strokovnjaki ugotovili, da gre pravzaprav za dve zvezdi, od katerih je ena podobna Soncu, druga pa je tako imenovana bela pritlikavka. Ta vsesava plin druge zvezde in počasi narašča. Ko bo dosegla kritično maso, bo v trenutku prišlo do neznanske termonuklearne eksplozije, ki jo bo popolnoma uničila. Takrat bo postala t. i. supernova in bo tako svetla kot vse ostale zvezde v galaksiji skupaj, njena svetloba pa bo osvetlila velik del vesolja, razlagajo astronomi.

Bega pa jih dejstvo, da se je zvezda na končno eksplozijo pripravljala z nizom manjših eksplozij, imenovanih nove. Te so se od leta 1890 dogajale na približno 20 let, poleg omenjenega leta še 1902, 1920, 1944 in 1967.

Eksplozija pa se po letu 1967 niso več pojavile, poroča Daily News. Naslednja eksplozija tako zamuja že skoraj 20 let.

Vseeno strokovnjaki mirijo pred nepotrebno paniko. Zvezda bo gotovo kmalu postala supernova. Ampak "kmalu" je po njihovem mnenju oddaljen še 10 milijonov let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.