Slovenija
22 ogledov

Superračunalnik na strojni fakulteti

(Foto: Strojna fakulteta) Žurnal24 main
Strojna fakulteta v Ljubljani je podpisala pogodbo za nakup najmočnejšega superračunalnika v slovenskem univerzitetnem okolju.

Strojna fakulteta (FS) v Ljubljani je podpisala pogodbo za nakup najmočnejšega superračunalnika v slovenskem univerzitetnem okolju, ki so ga na FS poimenovali s kratico HPC (High Performance Computing). Skupna vrednost nakupa opreme in stroškov namestitve znaša 580 tisoč evrov.

"Danes so superračunalniki nujna tehnična infrastruktura za izvajanje računalniško podprtih simulacij realnih problemov in so zato nepogrešljivi za znanstveno raziskovanje na inženirskih področjih, predvsem pa na področju strojništva," je dejal dekan FS Jože Duhovnik, ki novo pridobitev ocenjuje kot občuten kvalitativen preskok za fakulteto.

Superračunalnik HPC vsebuje 768 procesorskih jeder, povezanih v 64 računskih vozlišč, od katerih vsako vsebuje dva procesorja z 12 jedri. Vsako jedro razpolaga z delovnim spominom velikosti 4 GB in hitrosti 1333 MHz. Sistem HPC razpolaga z diskovnim poljem velikosti 500 TB. Deloval bo na odprtokodni programski opremi, ki bo primerna za implementacijo čakalnih vrst (Queuing sistem) tipa Sun Grid Engine. Sposoben je 7,9 TFLOPS.

Najnovejša pridobitev FS ne bo namenjena zgolj interni uporabi, ampak bo kapacitete superračunalnika HPC lahko uporabljala tako domača akademska znanstvena in industrijska strokovna kot tudi mednarodna univerzitetna javnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.