Slovenija
8327 ogledov

"Supervolitev" letos ne moremo pričakovati

Matej Tonin Anže Petkovšek
Predsednik državnega zbora Matej Tonin je formalno razpisal lokalne volitve, ki pa v nobenem primeru ne bodo z morebitnimi predčasnimi parlamentarnimi volitvami. Jutrišnji sestanek t. i. šestorčka prvakov, na katerem pa bo izostala Alenka Bratušek, bo že prvi pokazatelj, kako verjetne so predčasne državnozborske volitve ...

Predsednik državnega zbora Matej Tonin je formalno razpisal lokalne volitve, ki bodo 18. novembra, morebitni drugi krog županskih volitev pa bo potekal 2. decembra. Volilna opravila bodo začela teči 3. septembra, torej po počitnicah.

"Pomembno se mi zdi, da volilna opravila začnejo teči izven počitniškega časa. Ravno prvi dnevi, ko začnejo teči volilna opravila, so izredno zahtevni iz vidika logistične priprave na same volitve, saj je potrebno pripraviti in sestaviti volilne odbore. Pomembno je, da imajo vsi tisti, ki sodelujejo pri pripravi volitev, dovolj časa, da naredijo stvari čim bolj v miru," je navedel Tonin. Datum lokalnih volitev je bil sicer že znan in pri njem predsednik državnega zbora ni imel izbire, saj državni zbor novembra lani v skladu z novelo zakona o lokalnih volitvah odločil, da bodo lokalne volitve tretjo nedeljo v novembru.

Od danes naprej je mogoče zbirati tudi že soglasja h kandidaturam. Državna volilna komisije (DVK) je zato že pripravila in izdala obrazce za izrekanje podpore potencialnim kandidatom za občinske svetnike in župane, a na upravnih enotah jih bo mogoče overiti šele po 3. septembru.

Kako blizu so predčasne državnozborske volitve?

Matej Tonin se je v izjavi za javnost dotaknil tudi vprašanja, ali bi bilo mogoče izvesti potencialne predčasne državnozborske volitve skupaj z lokalnimi volitvami. "V službah DZ so s pomočjo DVK preverili vse potencialne roke, in v kolikor bi se zgodilo, da Slovenija ne v prvem krogu, ne v drugem krogu in niti ne v tretjem krogu volitev ne bi dobila predsednika vlade, bi to pomenilo, da bi se parlament razpustil v drugi tretjini avgusta. Po vseh predpisih pa je treba volitve izvesti v roku 60 dni, kar pomeni, da bi bile najprej predčasne volitve v drugi tretjini oktobra," je povedal Tonin in nadaljeval, da bi bile morebitne predčasne državnozborske volitve mesec dni pred lokalnimi volitvami.

Na vprašanje, kako verjetne se mu zdijo predčasne državnozborske volitve, je Matej Tonin, ki v teh dneh s svojo stranko še vedno vodi pogajanja za koalicijo pod okriljem Janeza Janše in tudi Marjana Šarca, odgovoril, da tega ne more povedati, saj vrsta postopkov v teh dneh še teče: "Odvisno je od razvoja v prihodnjih dneh."

SAB: "Iz odsotnosti ne gre delati pretiranih zaključkov"

V soboto naj bi se sicer ponovno sestali prvaki, ki skušajo vlado oblikovati pod okriljem Marjana Šarca. Takrat bo predvidoma tudi že bolj jasno, ali jim lahko uspe, saj se jim nekoliko mudi. Izvršilni odbor NSi je namreč svoji pogajalski skupini dal časa za pogajanja le še do ponedeljka.

Po zadnjih informacijah na sestanku ne bo edine dame, predsednice SAB Alenke Bratušek, ki je na dopustu. Iz stranke, kjer so še včeraj potrdili, da se resno pogovarjajo o vstopu v koalicijo, sporočajo, da iz njene odsotnosti ne gre delati pretiranih zaključkov. O morebitnem vstopu stranke v koalicijo pa stranka oziroma njena predsednica naj niti ne bi mogla odločati na sestanku, ampak morajo po njenem statutu odločiti organi stranke.

Ostali prvaki naj bi se sestanka udeležila. Na mizi pa naj bi bila nekatera ključnih vsebinskih vprašanjih, ki so jih v zadnjih dneh usklajevale ekipe pogajalcev. Dotaknili pa bi se lahko tudi pogovorov glede delitve ministrskih mest.

Na drugi strani pa se Janezu Janši izteče čas prihodnji četrtek, ko Pahor pričakuje njegov odgovor. Če bi Janša mandatarstvo zavrnil, pa bo Pahor preveril, ali si je večinsko podporo poslancev zagotovil že kdo drug. Sledil bi drugi krog in morebiti tretji krog, kjer bi se stališča strank pred strahom novih volitev že lahko omehčala.

Zmago Jelinčič, Matej T. Vatovec, Marjan Šarec, Janez Janša, Dejan Židan in Matej Tonin | Avtor: Anže Petkovšek Sestanek s predsedniki parlamentarnih strank o nadaljnem postopku glede tožbe proti Hrvaški pred Sodiščem EU zaradi kršitve prava EU zaradi zavračanja arbitražne razsodbe o meji med državama. Anže Petkovšek

Komentarjev 18
  • mirror 07:04 14.julij 2018.

    Šivilja ni bil izvoljena niti za poslanko, tako da se ji ni treba prav nič napihovati. Volivci so ji povedali, da nje in Erjavca ne marajo v parlamentu.

  • vladek 06:39 14.julij 2018.

    Bog čuvaj Slovenijo od te golazni

  • Avatar Irmkionna
    Irmkionna 22:23 13.julij 2018.

    Dobrodošli na najboljši seks Dating site = = > > Sexydrom.com