Slovenija
26 ogledov

Surovo mleko do 32 centov

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Cena surovega mleka je v EU v povprečju okoli 32 centov za liter, v Sloveniji se giblje od 29 do 32 centov za liter. Kmetje se bojijo, da bo cena padla.

Slovenija pričakuje, da bo EU budno opazovala stanje na trgu mleka in se po potrebi pravočasno odzvala s primernimi ukrepi, je danes v Bruslju izpostavil kmetijski minister Dejan Židan. Evropska komisija sicer ugotavlja, da so razmere na evropskem trgu mleka na splošno stabilne, in omenja celo posamezne napovedi dviga cen surovega mleka.

Cena surovega mleka je v EU v povprečju okoli 32 centov za liter, v Sloveniji se giblje od 29 do 32 centov za liter. Veliko težavo pa imajo še vedno države, ki so veliko izvažale v Rusijo, nekatere navajajo cene 22 centov za liter, je stanje orisal Židan.

Ukinitev sistema kvot

Evropska komisija sicer po Židanovih besedah še vedno ne vidi nikakršnih razlogov, da bi govorili o alarmantnem stanju, ter pozdravlja dejstvo, da se končuje 31-letno obdobje kvotnega režima in vidi veliko možnost ekspanzije na tretje trge. A ker je pričakovati, da bo odprava mlečnih kvot članicam EU prinesla številne ekonomske spremembe, je za Slovenijo pomembno, da so kmetje na ukinitev sistema kvot do leta 2015 dobro pripravljeni, je poudaril Židan.

Slovenija še posebej pozdravlja vse dodatne ciljno naravnane ukrepe za območja z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost, glede na to, da ima velik del kmetijskih zemljišč v uporabi v teh območjih, ter pričakuje učinkovit in finančno vzdržen sistem ukrepov v primeru prihodnjih hudih tržnih in cenovnih neravnovesij. Minister je v razpravi poudaril, da ukrepi, ki jih je Slovenija v zadnjem obdobju že sprejela, na primer obvezna pogodbena razmerja, proizvodno vezana plačila za gorsko hribovska območja in večja prodaja v javne zavode, ne bodo zadostovali, zato je EU pozval k še enemu premisleku o evropskem financiranju mlečnih prog in o dodatnih poenostavitvah sheme šolskega sadja. Židan je sicer kot zanimivo izpostavil dejstvo, da je kar nekaj ministrov danes pozvalo k preučitvi razporeditve marž med deležniki v mlečni verigi, kar Slovenija zagovarja.

Javna svetovalna služba

Ministri so sicer danes nadaljevali razpravo o ekološki pridelavi, zlasti o prisotnosti neodobrenih snovi v ekoloških kmetijskih proizvodih, prehodnem obdobju zaradi prehoda na režim skladnosti v sistemu uvoza ter glede sistema nadzora pri ekološkem kmetovanju.

Razpravljali so tudi o izvajanju in poenostavljanju skupne kmetijske politike. Slovenija je kot primer dobre prakse izvajanja politike izpostavila javno kmetijsko svetovalno službo, ki kmetom svetuje in pojasnjuje vsebino shem in ukrepov, ter zbirno vlogo.

Glede poenostavitev pa je Slovenija izpostavila ozelenitev, kjer so pravila za izvajanje še vedno zelo zahtevna ter pravila o registraciji in identifikaciji živali pri proizvodno vezanih podporah za živali. Minister je posebej izpostavil tudi predlog, ki se nanaša na možnost uvedbe avtomatske večletne vloge za pomoči na površino, pod pogojem, da večletna vloga temelji na ažuriranih sistemih za identifikacijo kmetijskih parcel in kmetov.

S tako vlogo bi v Sloveniji razbremenili dve tretjini kmetij, prav tako pa tudi kmetijsko svetovalno službo in plačilno agencijo. Slovenija je pripravljena v nadaljevanju ta predlog predstaviti komisiji na tehnični ravni, je pojasnil minister.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.