Slovenija
106 ogledov

Surovo mleko prekuhavajte

Mlekomat Anže Petkovšek
Zavod za zdravstveno varstvo. Letos ni obolelih zaradi okuženega mleka.

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je v testu surovega mleka iz mlekomatov po Sloveniji ugotovila tri primere prisotnosti bakterije Listeria monocytogenes. Med drugim tudi v mlekomatu pri Piceriji Silvester v Kranju.

Tveganje obvladljivo

"Surovo mleko je treba prekuhati, če želimo, da je varno," so na novinarski konferenci poudarili pri ZPS. Menijo, da bi morali imeti tako opozorilo vsi mlekomati. Prekuhavanje sicer že nekaj časa svetuje tudi zavod za zdravstveno varstvo. Še posebno po tem, ko je bila konec avgusta v treh mlekomatih na Gorenjskem odkrita prisotnost bakterije Coxiella burnetii, ki lahko povzroča mrzlico.

"Mleko je izviralo iz dveh gospodarstev," so ugotovili. "Splošne nevarnosti sicer ni bilo, so bili pa sprejeti previdnostni ukrepi, da se potencialno tveganje obvlada," je povedal Matjaž Emeršič, predstavnik za stike z javnostmi pri Veterinarski upravi Republike Slovenije, in dodal, da so ukrepi še v veljavi. Ker je tveganje mogoče odpraviti že s prekuhavanjem, prepovedi mleka na trgu niso odredili.

Na kmetiji kritični

ZPS je rezultate zadnjega testa posredovala vsem lastnikom mlekomatov. Na kmetiji Gašperlin, ki polni omenjeni mlekomat v Kranju, so jih prejeli, a se z ugotovitvami ne strinjajo.

"Vzeli so dva vzorca. Prvi je bil pozitiven, drugi negativen. Kako je to možno, ne vem. Pri jemanju vzorcev nismo bili navzoči. Že pred tem smo analizo opravili sami in ugotovili, da je mleko neoporečno in kakovostno," je dejal Jožef Gašperlin in poudaril, da so bili parametri glede vsebnosti maščob, beljakovin in mikroorganizmov krepko v skladu z normami.

"Mleko pijemo že desetletja, pa nismo imeli še nobenih zdravstvenih težav. V Italiji delajo iz njega najboljše sire," je bil slikovit. Pri Zavodu za zdravstveno varstvo Kranj letos niso imeli nobenega izbruha obolelih, pri katerem bi dokazali, da je bil vir okuženo mleko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.