Slovenija
46 ogledov

Suša vse hujša, varčujte z vodo!

Žurnal24 main
Ne tratite vode, saj je stanje voda v Sloveniji že blizu alarmantnega. V strugah komaj tretjina vode, običajne za ta letni čas.

Agencija RS za okolje (Arso) ob letošnji suši poziva prebivalce k racionalni rabi vodnih virov.

V obdobju od oktobra do konca februarja je v večjem delu Slovenije padlo od 60 do 70 odstotkov običajne količine padavin. Padavinski primanjkljaj traja že skoraj štiri mesece, začel se je že ob koncu oktobra lani in se od takrat ni dvignil na mejo povprečnih vrednosti, opozarja Arso.

V marcu se sušne razmere nadaljujejo. Stanje površinskih vod trenutno še ni kritično nizko, se pa približuje najnižjim izmerjenim količinam za marec. Trenutno se po rekah pretaka le približno 35 odstotkov običajne količine vode za to obdobje. Izhodiščne razmere za začetek pomladi so slabe zlasti zaradi pomanjkanja snega, ki bi s taljenjem v pomladnih mesecih obogatil vodotoke.

Količinsko stanje podzemnih voda pa je predvsem na ravninskih prodno-peščenih vodonosnikih zelo nizko (v spodnjih 10 odstotkih dolgoletnega razpona). Količinsko so trenutno najbolj ranljivi nekateri najbolj plitvi vodonosniki, kot so Krška kotlina, Dravska kotlina, Apaško polje. Ob povprečni količini padavin se izboljšanje stanja lahko pričakuje šele po večmesečnem obdobju.

Najhuje na jugozahodu in severovzhodu

Kmetijska tla so marsikje izjemno suha, trenutno so razmere najbolj kritične v delu jugozahodne Slovenije, sušne razmere pa prevladujejo tudi v severovzhodni Sloveniji. Vodna bilanca kmetijskih tal v času zimskega mirovanja je na Primorskem že negativna, v Prekmurju pa je le na 20 odstotkih običajnih vrednosti za ta čas.

Rastlina "na suhem"

V prihodnjih dneh zaradi toplega vremena, ki bo sprožalo rast in izhlapevanje iz tal,  Arso pričakuje še poslabšanje stanja, kar pomeni, da bo vstop v vegetacijsko sezono zelo verjetno moten. Stanje bi normalizirale le enakomerno razporejene padavine v višini od 100 do 200 milimetrov v odvisnosti od lokacije. Kratkotrajne intenzivne padavine pa lahko na suhih tleh sprožijo erozijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.