Slovenija
22 ogledov

Sušili bodo blato in prihranili 150 tisočakov

Mestna občina Novo mesto je aprila podpisala pogodbo za zadnji del gradnje oz. prenove novomeške čistilne naprave v Ločni. V pred slabim letom odprti čistilni napravi bodo sušili odpadlo blato in s tem letno prihranili do 150.000 evrov prevoznih stroškov.

Novomeški župan Gregor Macedoni je na svoji današnji mesečni novinarski konferenci povedal, da bo projekt nadgradnje v celoti približno 15 milijonov evrov vredne čistilne naprave deležen tudi evropskega kohezijskega denarja. Posušeno blato, ki se useda pri prečiščevanju odplak, pa nameravajo predelovati ali kako drugače uporabiti.

Ne bodo čakali na državo

Macedoni je med drugim opozoril tudi na projekt izboljšanja vodooskrbe v petih dolenjskih občinah, ki še vedno čaka na državno pogodbo o sofinanciranju. Ker te kljub drugačnim obljubam pristojnih nikakor ne pričakajo, bodo novomeška občina in njeni partnerji v določenem delu oz. z gradnjo vsaj ene, če ne dveh vodarn, začeli sami.

S tem bodo odpravili težavo z ukrepom prekuhavanja vode, ki je na novomeškem območju potreben ob vsakem močnejšem dežju. Denar za gradnjo vodarn naj bi zagotovili skupaj s projektnimi partnerji in z morebitnim čim večjim kohezijskim sofinanciranjem. Gradnji vodarn pa naj bi pozneje sledile gradnje vodohranov in cevovodov, je pojasnil.

Letos naj bi zgradili vsaj prvi del projekta, ki ga ocenjujejo na približno 4,6 milijona evrov. Novomeška občina in njeni partnerji, ki naj bi za projekt sprva namenili lastne denarne vložke, pa se zavzemajo tudi za njegovo pocenitev oz. racionalizacijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.