Slovenija
23 ogledov

Šušmarje bi privili

Inšpektorji za delo so letos odkrili 310 primerov zaposlovanja na črno. Največ k Žurnal24 main
Delo na črno. Storitev v stanovanjih se z zakonom ne da preprečiti, pravijo na ministrstvu za delo.

Nemočni. “Če se dva dogovorita, da bosta nekaj naredila na črno, je ni države, ki lahko to prepreči. Država v stanovanje nima vstopa in tega ne morete zapisati v noben zakon, razen če hočete narediti policijsko državo, v kateri vam inšpektor vdre v stanovanje, če sumi, da frizerka na črno nekoga frizira.” Tako težavo, ki je z zakonom o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno niso mogli rešiti, opisuje Zoran Kotolenko z ministrstva za delo.

Jutri se namreč izteče enomesečna javna razprava o zakonu, s katerim želi ministrstvo stopiti na prste sivi ekonomiji. Bistvenih vsebinskih pripomb, ki bi spremenile zakon, pravijo, niso dobili.

Sosedsko pomoč ukiniti!
V obrtni zbornici Slovenije (OZS) bi sicer iz zakonskih izjem črtali sosedsko pomoč, ker se v njej skriva veliko sive ekonomije. Po njihovem mnenju je dovolj, da je dopuščeno delo v lastni režiji, za upokojence in invalide, ki bi potrebovali pomoč sosedov, pa bi razširili institut dobrodelnega dela.

15 tisoč evrov je najvišja globa, ki jo predvideva novi zakon. Doslej so lahko inšpektorji kršitelje kaznovali z največ 4.184 evri.

Kazni za šušmarje bi v OZS še zvišali. “Če pravno osebo dobijo pri delu na črno, je kazen 15 tisoč evrov, če dobijo šušmarja, ki nima registriranega podjetja, pa dva tisoč evrov,” je kritičen Pavel Sedovnik iz OZS. “To se pravi, da je najboljše, če zaprem d. o. o. in grem delat le na črno, ker bo zame cenejše. Tu ni logike,” dodaja.

Po Kotolenkovih ocenah bo nova zakonodaja skupaj z malim delom, ki po novem možnost legalnega dela daje tudi upokojencem in brezposelnim, zajezila približno od deset do 20 odstotkov sive ekonomije.

Borut Brezovar, glavni inšpektor za delo: "Pokrovke bo še dvigovalo"

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kako ste inšpektorji zadovoljni z novim zakonom?

Verjamemo, da nam bo v določeni meri olajšal delo. Seveda nas malo skrbijo visoke kazni.

Zakaj?
Nisem ravno privrženec teorije, po kateri zakonske kazni kaj bistvenega spremenijo, če ne gre za neko vsebinsko spremembo. Po drugi strani pa se nam prav tako ne zdi korektno, da izrekamo neke kazni, ki nimajo nobenega učinka. Šele čas bo pokazal, ali so te morda celo previsoke. Za nas bo tudi velika razlika v ravnanju. Drugače je izreči kazen v firmi s tisoč zaposlenimi kakor pa v espeju z dvema zaposlenima.

Se bojite, da bodo z vami fizično obračunavali?
Saj se to že zdaj dogaja. Kar precej napadov na inšpektorje smo imeli že po dosedanjih ureditvah. Ne verjamem, da bo kaj bistveno drugače. Tistim, ki jim je pokrovko dvignilo zdaj, jim jo bo tudi jutri.

Torej menite, da visoke globe ne bodo zajezile dela na črno?
Tega ni uspelo zatreti še nobeni državi, zato tudi pri nas ne računam na to.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.