Slovenija
17 ogledov

Suspenz na besedo

Kot pravijo v SPS, so v zadnjem času priča postopkom odpovedi pogodb o zaposlitv Žurnal24 main
Policist. Tuji voznik ga je obtožil korupcije. Sindikat trdi, da brez dokaza, a nadrejeni so pohiteli z izredno odpovedjo.
Enim opomin, drugim suspenz
Dvojna merila. V Žurnalu24 smo septembra 2009 pisali o administrativni delavki, ki naj bi 300 evrov globe zadržala namesto položila na transakcijski račun. Delavki je bila krivda dokazana, a so ji izrekli le opomin pred izredno odpovedjo in jo prerazporedili na drugo delovno mesto. Nekateri se zato ob primeru, ki ga opisujemo, ko krivda policistu ni dokazana, a je izredna odpoved vseeno v teku, sprašujejo, ali imajo na PU Celje pri obravnavi kršitev zaposlenih dvojna merila.

Celje. “V petek sem prejel vabilo na zagovor pred izredno odpovedjo delovnega razmerja, a se ničesar ne bojim, ker imam čisto vest,” nam je povedal prometni policist, zaposlen na Policijski upravi (PU) Celje (njegovo ime hranimo v uredništvu). Pri njem smo preverjali, ali mu res grozi suspenz, ker naj bi ga tuji avtoprevoznik obtožil, da je od njega vzel več denarja, kot je znašala globa. “Za to ni nobenih materialnih dokazov, sploh pa nadrejeni bolj verjamejo nekemu tujcu kot lastnemu zaposlenemu,” je opozoril naš vir.

Besni Poljak

Policist je v začetku februarja v Tepanjah oglobil avtoprevoznika s Poljske, ki naj bi bil z voznikom osebnega vozila iz Prekmurja udeležen v manjši prometni nesreči. Poljak naj bi se obnašal zelo arogantno, ves čas je tudi preklinjal. “Istega dne so ga nato ustavili še policisti v Lukovici. Verjetno ga je to ujezilo in jim je dejal, češ da je že tako ali tako plačal 120 evrov globe, medtem ko na računu piše le 20,” je povedal policist.

Postopek izredne odpovedi iz krivdnih razlogov je v teku,” nam je potrdila Milena Trbulin, tiskovna predstavnica PU Celje. Kot je pojasnila, so zadevo odstopili specializiranemu oddelku v Skupini državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala pri Vrhovnem državnem tožilstvu Republike Slovenije. “Očitno se ga želijo po hitrem postopku znebiti, čeprav gre za policista, ki v osmih letih dela pri policiji ni storil še nobenega prekrška,” je dodal naš vir.

“Baba čula, baba rekla”
Nad postopkom je ogorčen tudi Zoran Petrovič, predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS). “Ocenjujemo, da ni razloga za utemeljen sum kaznivega dejanja, temveč so se pri utemeljevanju za izredno odpoved spustili na raven obrekovanja po načelu 'baba čula, baba rekla'. Razen neprepričljive izjave 'oškodovanega' državljana Poljske delodajalec ni navedel niti enega argumenta, še manj dokaza, ki bi opravičil obtožbe zoper policista, zato bi morali postopek izredne odpovedi takoj ustaviti,” je za Žurnal24 dejal Petrovič.

130 policistom na leto SPS izkazuje različno pravno, moralno, pa tudi psihosocialno pomoč.

Dodal je, da bodo policistu, ki je tudi njihov član, izkazali vso podporo in pravno pomoč. Poudaril je, da v SPS ne zagovarjajo nezakonitih ravnanj in korupcije, a da morajo biti razlogi dobro utemeljeni, saj se lahko vsak, ki izvaja represivne ukrepe, znajde pod težo obtožb.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.