Slovenija
39 ogledov

Šušteršič brani Runjaka in Vizjaka

Andrej Vizjak Anže Petkovšek
Dnevnik: Vizjak in Runjak sta mešetarila z delnicami Telekoma. Šušteršič: Ko sta jih kupovala, ni bilo nobenih aktivnosti v zvezi s privatizacijo.

"Govoril sem samo z direktorjem direktorata. Delnice Telekoma je kupil junija, ko ni bilo nobenih aktivnosti v zvezi s privatizacijo, niti nismo pripravljali klasifikacije naložb," je o spornem nakupu delnic Telekoma, ki sta jih kupila direktor direktorata za javno premoženje Matej Runjak in minister za delo Andrej Vizjak, dejal Janez Šušteršič. "Vemo pa vsi, da obstaja interes za več podjetij, to sem tudi sam povedal, pisali so mediji in odrazilo se je na borzi."

Da bi človek vedel, da se to lahko zgodi, po Šušteršičevih besedah ni bilo treba imeti notranjih informacij. "Glede na čas, ko je bil nakup opravljen, jaz ne vidim problema zlorabe notranjih informacij. Če bo ATVP ugotovil nasprotno, pa bomo morali ukrepati," je povedal finančni minister.

Kot je dejal, ima pooblastilo, da se pogaja le o prodaji NLB in NKBM. "Preden bi se začel pogovarjati o čem drugem, bi bilo treba sprejeti akt v državnem zboru," je opozoril Šušteršič in dodal: "Je pa res, da smo v tej državi že velikokrat napovedovalo privatizacijo, pa se nikoli ni zgodila. Me veseli, da se tej vladi bolj zaupa."

Vizjak in Runjak sta po poročanju Dnevnika po sredi leta kupila delnice Telekoma, le nekaj tednov pozneje pa je država začela pripravljati prodajo deleža v družbi. Runjak naj bi 11. junija kupil 294 delnic Telekoma, zanje naj bi odštel 20.600 evrov. Le slab teden pozneje 250 delnic, ki so ga stale naj bi Vizjak 17.520 evrov, kupil še Vizjak.

Že mesec dni po njunih nakupih so po pisanju časnika v dobro obveščenih krogih izbruhnile govorice, da se je vlada odločila za prodajo več državnih podjetij. Konec julija se je vlada na zaprtem delu seje odločila začeti postopke za prodajo Petrola, Zavarovalnice Triglav in – Telekoma.

18. septembra naj bi minister kupil še 400 delnic Telekoma in zanje plačal 26.500 evrov, kar je enako vsoti skoraj osem njegovih neto plač.

Komentarjev 6
  • mike2 21:52 06.december 2012.

    Zakaj pa proti Brežicah, na luno z njim!!

  • mike2 21:49 06.december 2012.

    Zakaj pa v Brežice, na luno z njim!!

  • franke 20:40 06.december 2012.

    ODSTOPITA NAJ OBA ,KI STA SE OKORISTILA.