Slovenija
37 ogledov

Šušteršič: Brez varčevanja tudi Slovenija po pomoč

Janez Šušteršič Anže Petkovšek
Današnja objava podatka o javnofinančnem primanjkljaju Slovenije v lanskem letu je ministra za finance Janeza Šušteršiča negativno presenetila. Minister ugotavlja, da v preteklih letih na področju konsolidacije javnih financ ni bilo storjeno praktično nič.

"Današnji podatki kažejo, da v zadnjih treh letih ni bilo narejeno nič za uravnoteženje javnih financ, ravno nasprotno, primanjkljaj se je iz leta v leto še povečeval. To seveda samo dodatno poudarja odgovornost, ki jo imamo, da že letos z zelo odločnimi ukrepi znižamo primanjkljaj," je podatke komentiral minister za finance Janez Šušteršič.

 

Slovenija po njegovih besedah že od začetka finančne in gospodarske krize, ko je ustvarila visok primanjkljaj, evropskim partnerjem obljublja, da ga bo zniževala.

Minister pa je danes znova opozoril, da mora Slovenija primanjkljaj znižati ne s 6,4 na 5,5 odstotka, ampak na tri odstotke BDP ali blizu te številke. "Le tako bomo prihodnje leto res lahko izpolnili cilj, ki je tudi naša zaveza do mednarodne skupnosti," je prepričan.

"Aprila nas bodo ocenjevali strogo"

Šušteršič zato meni, da so ukrepi za uravnoteženje javnih financ, ki jih je predlagala vlada, nujni. Izrednega pomena je po njegovih besedah tudi njihovo hitro sprejetje, saj bo podatek o visokem primanjkljaju prispeval k temu, da "nas bodo aprila ocenjevali zelo strogo in bodo na Slovenijo gledali kot na državo, ki doslej ni naredila nič za izpolnitev svojih obljub".

Na finančnem ministrstvu so postregli še z nekaj opozorili glede možnih nadaljnjih postopkov na ravni Evropske unije (EU) proti Sloveniji zaradi presežnega primanjkljaja. Predvideva se namreč, da bodo v Bruslju oceno slovenskih varčevalnih in reformnih ukrepov objavili 11. maja.

Če bo evropska komisija ocenila, da Slovenija prihodnje leto ne bo dosegla znižanja primanjkljaja pod tri odstotke BDP na trajen in kredibilen način, bo članicam EU v sprejem predlagala sklep, da Slovenija ni sprejela učinkovitih ukrepov za odpravo presežnega primanjkljaja. Če kvalificirana večina članic ne bo proti temu sklepu, bodo proti Sloveniji lahko uvedene sankcije.

Brez varčevalnih ukrepov tudi Slovenija po pomoč

Šušteršič pa je danes v Koebenhavnu opozoril, da se lahko tudi Sloveniji zgodi, da bo morala zaprositi za pomoč, če predlagani varčevalni ukrepi ne bodo sprejeti.

Odločitev evrske skupine o povečanju posojilne zmožnosti reševalnih skladov je finančni minister Janez Šušteršič komentiral z besedami, da je izbran najugodnejši način za to. Sloveniji namreč ne prinaša dodatnih obveznosti, razen pospešitve vplačevanja osnovnega kapitala v stalni krizni mehanizem.

Na vprašanje, ali meni, da bo današnja odločitev pomirila finančne trge, je minister odgovoril, da "za nekaj časa najbrž že".

Komentarjev 6
  • nina 22:21 06.april 2012.

    če bi bil referendum za odcepitev in samostojnost danes bi sigurno padel, ker takih oslov kot jih imamo danes jih slovenski narod še ni imel,da so zapravili žulje naših očetov jn mater v dvajesetih letih .To je kurčev kapitakizem nevem ...prikaži več kje so ta nori sistem pobrali ali so se ga sami izmislili ,divja privatizacija in kraja na veliko celo legalno sram naj jih je.

  • deželan 14:09 31.marec 2012.

    Seved je možna rešitev tudi taka da se vse pusti kot je, le v gospodarstvu je potrebno dvigniti plače za 1.000 € mesečno. Tudi na ta način bi se računica izšla, le ne vem kje najti tako bogate kupce, ki ...prikaži več bodo te nove cene prenesli.

  • tralala 22:59 30.marec 2012.

    Čemu ukrepov nismo sprejeli že 3 leta nazaj? Je blo treba lajat? Zdej pa, ko kuzla v rit skače, pa strašit narod in predlagate IMBECILNE varčevalne predloge, ki prinesejo državi malo, a vzame povprečnemu človeku veliko in še več. Na ...prikaži več nosečnicah in otrocih bi šparal? Pa na policistih tut? Pa na upokojencih, a? Kdo bo naslednji? Skratka, da vas ni sram. Nisem volil teh volov.