Slovenija
22 ogledov

Šušteršič: draga patpozicija brez zakona

Janez Šušteršič Saša Despot
Sloveniji grozi, da bo morala tudi zaradi tega, ker zakona o slabi banki še ni, iz proračuna ali iz drugih javnih sredstev do konca leta za banke, ki so resno kapitalsko ogrožene, nameniti tudi do pol milijarde evrov, pravi minister Šušteršič.

Patpozicija, h kateri je s svojim nasprotovanjem zakonu o slabi banki veliko prispevala tudi Banka Slovenije, povzroča resne javnofinančne stroške, opozarja minister za finance Janez Šušteršič, ki se mu neodgovorno, da v takšnem času poslušamo zagotovila o stabilnosti bančnega sistema, "saj to ne koristi nikomur, ampak daje zgolj alibi tistim, ki govorijo, da imamo še veliko časa, da razpravljamo o različnih možnih rešitvah."

Kot je v pogovoru za Večer še pojasnil minister, imamo nekaj bank, ki so na robu obstanka. Če bi zakon o slabi banki septembra imeli, bi lahko do konca leta pripravili vse potrebne rešitve zanje. "Lahko bi se pogovarjali tudi o določenih zamikih roka za izpolnjevanje kapitalske ustreznosti bank," je dodal.

Od bank pričakuje "agresivno" prodajo podjetij

Od vseh bank v slovenski lasti, ki so v težavah, Šušteršič zato zdaj pričakuje, da bodo začele "zelo agresivno" prodajati deleže, ki jih imajo v podjetjih, in zastavljene nepremičnine. Meni, da je to njihova odgovornost, saj gre za edini način financiranja, ki jim še preostane. Tako bi pridobile nekaj likvidnosti, s katero bi lahko okrepile svoj kapital. Minister je poudaril, da tudi od vlade pričakuje pospešitev prizadevanj za čim hitrejšo prodajo bank.

Finančni minister je izpostavil tudi, da bodo sindikati z blokado zakona dosegli nasprotno od tistega, kar so želeli. "Banke, ki jih vlada nikakor ne more kontrolirati bodo morale agresivno unovčevati zavarovanja, prodajati terjatve, in zgodilo se bo točno tisto, kar so želeli sindikati preprečiti. Doživeli bomo popolno razprodajo," opozarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.