Slovenija
17 ogledov

Šušteršič: Dviga DDV-ja ne bo

Janez Šušteršič Anže Petkovšek
Dvig DDV-ja je zadnja rezerva, vlada iz državnega proračuna NLB ne bo dokapitalizirala, odpovedali se bomo nekaterim veleposlaništvom, na ministrstvu za finance pa pripravljajo še ukrepe za izboljšanje plačilne discipline. Vse to je zaupal minister za finance Janez Šušteršič, ki Mercatorja ne vidi kot podjetja v državni lasti.

Vlada o dvigu DDV-ja ni niti razpravljala, pravi finančni minister Janez Šušteršič. "Dvig DDV-ja je zadnja rezerva, lahko bi rekel skrajna sila, če z drugimi, resnejšimi ukrepi ne bi mogli uravnotežiti proračuna in javnih financ. Če se ne motim, je bilo tako tudi v prvem osnutku dogovora, ki smo ga parafirali z gospodom Jankovićem, zdaj največjim zagovornikom dviga DDV-ja," je pojasnil za častnik Finance.

Da bomo imeli uravnotežen proračun, se bomo odpovedali projektom, kot so univerzijada, nekaj večjih projektov informatizacije, določene nepotrebne nabave in podobno. "Ne bomo kupovali novih prevoznih sredstev, odpovedali se bomo tudi šestim veleposlaništvom," dodaja. Za katera veleposlaništva gre, Šuštaršič ni želel govoriti, predstavil jih bo Karl Erjavec. Zmanjšala se bodo tudi sredstva za politične stranke in verske skupnosti. Sicer pa bodo podrobnosti predloga rebalansa znane danes.

Iz državnega proračuna za dokapitalizacijo ne bo šlo nič

Ali so že našli dokapitalizatorje, ki bi v NLB do konca junija vložili 400 milijonov? "O tem zdaj tečejo pogovori. Za zdaj dobro kaže," odgovarja minister. "Iz državnega proračuna gotovo ne bo šlo nič," še zagotavlja.


"Mercator je vsekakor premoženje, ki ga banka ne potrebuje. Najpametnejša rešitev je, da banka najde kupca, ki bo sprejemljiv. Mercatorja nikakor ne vidim kot podjetje, ki bi moralo – niti srednjeročno – ostati v državni lasti ali lasti državnih bank," za časnik še pravi minister.

Ali je sprejemljiv kupec hrvaški Agrokor? "Gre za vprašanje pogojev, ki jih nekdo postavi," je nejasen.

Rešujem javne finance in proračun, ne kaj drugega

V času Pahorjeve vlade se je notranja ministrica Katarina Kresal srečevala z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, ki ga je preiskovala policija. Na vprašanje, kako komentira kosilo ministra Vinka Gorenaka z Igorjem Bavčarjem, ki ga preiskuje tožilstvo, pa odgovarja: "Tega ne bom komentiral, rešujem javne finance in proračun, ne kaj drugega."

Šušteršič je sicer obljubil še odpravo posojilnega krča. Ali lahko pomaga podjetjem, da bi banke začele kreditirati? Eden od ukrepov je dokapitalizacija NLB, pravi, na ministrstvu pa pripravljajo tudi ukrepe za izboljšanje plačilne discipline, ki bodo kmalu na vladi, je še povedal za Finance.

Komentarjev 3
  • Senior 17:56 13.april 2012.

    Plačilno disciplino je ukinil DEMOS!!!!! In še marsikaj drugega,kar danes plačujemo in bomo plačevali na veke in veke. Amen.

  • boskre 15:31 06.april 2012.

    Dvigniti DDV zna vsak debil (da ne gremo po imenih), potegniti več od tam kjer je in odvzeti tam kjer je preveč pa je treba znat. Pustimo mu nekaj časa, slabše kot Križanič ne more delat...

  • Fani 15:25 06.april 2012.

    Zaenkrat je bolje tako, ker v nasprotnem bi tudi tisti, ki že zdaj nič nimajo, z dvigom DDV imeli še manj.