Slovenija
23 ogledov

Šušteršič: Janša blokira nekatere nujne ukrepe

Državni zbor
1/8
Anže Petkovšek
Medtem ko predsednik vlade prepričuje, da vlada ne sme odstopiti zaradi nujnih nalog, sam blokira nekatere nujne ukrepe, je v nagovoru poslancem opozoril finančni minister, ki opravlja tekoče posle, Janez Šušteršič.

Minister za pravosodje in javno upravo, ki opravlja tekoče posle, Senko Pličanič je ob današnji seznanitvi z njegovim odstopom v DZ povedal, da so na ministrstvu kljub relativno kratkemu času postorili veliko. Pokazali so, da je stanje v sodstvu zaskrbljujoče, javni sektor pa marsikje neracionalen in nekakovosten.

Pličanič je DZ zato pozval, naj kljub njegovemu odstop podprejo več nujnih zakonskih rešitev. Med temi je izpostavil novelo stečajnega zakona, noveli zakona o sodiščih in sodniški službi ter novele zakona o državni upravi, zakona o sistemu plač v javnem sektorju in zakona o javnih uslužbencih.

Pot do večine v DZ težka

Ker je DL izstopila iz koalicije, je prav, da odstopijo tudi njeni ministri, pa je v nagovoru ob seznanitvi DZ z njegovim odstopom dejal Šušteršič. Prav tako pa bi bilo po njegovih besedah prav, da bi zaradi izstopa stranke iz koalicije s svojih položajev odstopili vsi tisti, ki so položaje dobili na podlagi koalicijske pogodbe.

Šušteršič je tudi opozoril, da bo pot do oblikovanja nove večine v parlamentu izjemo težka. "Sodelovati bi namreč morali s stranko, ki ima prav tako velik problem s poročilom protikorupcijske komisije, pa so ta problem zaenkrat zgolj pospravili v predal," je povedal.

Odreka se finančnemu nadomestilu

Pokomentiral je tudi aktualni gospodarski položaj v državi. Kot je dejal, je res, da je financiranje proračuna zagotovljeno do junija. "Res je pa tudi, da če bomo zaradi tega dvignili vse depozite, ki jih ima država v bankah, bo veliko pred tem resno ogrožena njihova likvidnost," je pojasnil.

Na ministrstvu so zato že januarja pripravili vse potrebno za novo izdajo dolarske obveznice. Lahko bi izdali petletno s stroški zadolževanja med 3,5 in 4 odstotki. Vendar je predsednik vlade Janez Janša po besedah Šušteršiča naročil, da te aktivnosti ustavijo in tema ni bila uvrščena na sejo vlade.

Prav tako na sejo vlade ni bil uvrščen predlog za imenovanje neizvršnih direktorjev slabe banke, treh strokovnjakov, ki bi bili po oceni Šušteršiča najboljše zagotovilo za učinkovitost in strokovnost slabe banke. Po njegovih besedah premier Janez Janša na ta način "blokira nekatere nujne ukrepe". Politikom je nazadnje zaželel "veliko več premišljenosti in odgovornosti, ko smo jo videli v zadnjih tednih", obenem pa javnosti sporočil, da se odreka finančnemu nadomestilu.

Janša ima 10 dni časa za novi imeni

Sedaj, ko so se poslanci seznanili z odstopoma ministrov, je na vrsti premier. Janša bo imel tako zdaj deset dni časa, da predlaga nova ministra ali pa državnemu zboru sporoči, da bi videnje izpraznjenih resorjev prevzel sam oziroma nekdo od preostalih ministrov. Ministra DL uresničujeta korake, ki jih je stranka napovedala pretekli teden.

V DZ z "nagobčniki"

Poslanci so sicer obravnavali novelo zakona o referendumu in ljudski iniciativi, s katero bi se zaostrili pogoji za vložitev pobude za referendum. Med obravnavo je protestirala skupina državljanov, ki so sejo spremljali s simboličnimi nagobčniki.

Novelo zakona o referendumu in ljudski iniciativi je vložila koalicija, v njej pa predlaga zaostritev pogojev za vložitev pobude za referendum. Tako bi bilo za vložitev pobude potrebnih 5000 podpisov, ki bi jih bilo treba tudi overiti na upravni enoti. Po sedanji ureditvi je za pobudo potrebnih 2500 neoverjenih podpisov.

Po prvi razpravi se noveli ne obeta dvotretjinska podpora. Podporo predlogu napovedujejo koalicijske partnerice in DL, v PS in SD pa ostro nasprotujejo višanju števila podpisov za začetek referendumske pobude.

Bodo preiskovali ekstremistične skupine?

Poslanci bodo obravnavali tudi novelo zakona za uravnoteženje javnih financ. Na zahtevo PS bodo poslanci predvidoma ustanovili tudi preiskovalno komisijo, ki bo preiskovala obstoj ektremističnih skupin v Sloveniji. Po navedbah PS je namen komisije, da se ugotovi, kje smo – ali torej te skupine obstajajo ali gre le za govorice.

Komentarjev 12
  • dragec 14:45 31.januar 2013.

    Ti si jih navedla!!!

  • Kranjica 13:25 31.januar 2013.

    Najprej navedite svoje podatke, ne vzdevek, potem pa grozite!

  • dragec 13:00 31.januar 2013.

    Pomota, bog nedaj, pu...pu...pu