Slovenija
59 ogledov

Šušteršič naj kazensko odgovarja

slovenija 12.01.2012 dr. Janez Sustersic, slovenski ekonomist, univerzitetni uci Saša Despot
Upokojenci pričakujejo, da bo Šušteršič s sodelavci na sodišču odgovarjal, ker je zavestno pripravil neustavni zakon in z njim kršil človekove pravice.

Odvetniška pisarna Kirm Perpar je julija v imenu Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani vložila naznanitev suma kaznivega dejanja nevestnega dela v službi in oškodovanja javnih financ zoper ljudi, ki so sodelovali pri pripravi zakona o uravnoteženju javnih financ (Zujf). Gre za sporni 143. člen zakona, ki je med drugim znižal pokojnine vojnim veteranom, borcem NOB, nekdanjim beguncem in internirancem. Neustavne dele tega člena je sicer ustavno sodišče že aprila razveljavilo.

Glavni očitek: zavestno predlagali neustaven zakon

Po besedah odvetnika Mateja Perparja imen v naznanilu ljudi niso izpostavljali: "To bomo prepustili državnim organom. Ve pa se, da je predlog zakona pripravilo ministrstvo za finance, ki ga je takrat vodil Janez Šušteršič, pomagala pa sta mu državna sekretarja Dejan Krušec in Aleš Živkovič." Omenjenim predvsem očitajo, da so zavestno predlagali neustavni zakon. "Zakonodajno-pravna služba državnega zbora (DZ) jih je že med pripravo zakona opozorila, da ta rešitev iz 143. člena Zujfa diskriminira določene skupine upokojencev in da krši načelo enakosti pred zakonom. Po tem se nihče ne more skriti za pravno nevednost," je dodal Perpar in poudaril, da je ustavno sodišče ob presoji zakona ugotovilo enake kršitve, na katere je že predhodno opozarjala zakonodajno-pravna služba DZ: "To kaže, da so odgovorni ljudje, ki so pripravili zakon, zavestno dale v DZ predlog zakona, ki krši temeljne človekove pravice določenemu segmentu prebivalstva. Po podatkih, ki jih je dobilo ustavno sodišče in jih je navedlo v odločbi, so bile z Zujfom kršene pravice najmanj 28 tisoč upokojencem. Gre torej za masovno kršitev človekovih pravic, kar še dodatno nalaga ugotavljanje odgovornosti, ne le kazenske, ampak tudi politične." 

Do tri leta zapora?

Ali je šlo pri tem za kazniva dejanja, bo zdaj ugotavljajo tožilstvo, ki lahko naznanilo zavrže kot neutemeljeno ali pa postopek nadaljuje na sodišču. "Pričakujemo, da bodo zadevo resno proučili, da bodo ugotovili, kaj je bil motiv takega ravnanja in da se bo vzpostavila tožilska ali sodna praksa, ali gre v takih zadevah tudi za kazniva dejanja," je še dejal Perpar in dodal, da je za milejše oblike omenjenih kaznivih dejanj zagrožena kazen do treh let zapora.

Sodna praksa v podobnih zadevah sicer že obstaja, vendar ko dokončno odločitev sprejme uradnik ministrstva, je pojasnil odvetnik. Ta zadeva pa je specifična, ker so minister, sekretarja, uradniki in drugi funkcionarji samo pripravili zakon in ga dali v sprejem DZ, torej končna odločitev ni bila v njihovih rokah. "Vemo pa, da sistem funkcionira tako, da kadar gre za zakon, ki ga predlaga vlada, je potrditev DZ zgolj gola formalnost," je še poudaril Perpar in dodal, da poslanci tudi ne morejo odgovarjati za svoj glas v DZ, ker imajo imuniteto, zato njihove kazenske odgovornosti ni mogoče uveljavljati. 

Poslance so obiskali 150-krat 

Podpredsednik Zdusa Anton Donko pa je izpostavil, da so na škodljive posledice Zujfa opozarjali še pred sprejetjem zakona. Poslance so obiskali 150-krat, a so takrat vsi poudarjali, da bodo glasovali tako, kot bo rekla stranka. Pravna svetovalka Zdusa Ana Bilbija je še opozorila, da kljub odločitvi ustavnega sodišča kar nekaj upokojencev ni dobilo vrnjenih 20 odstotkov pokojnin, za katere so jih prikrajšali v osmih mesecih, kolikor je člen veljal. "Vprašanje je, koliko jih bo dočakalo 80 odstotkov tega denarja, ki bo prišel šele maja naslednje leto." Niko Jurišič, predstavnik zveze upokojenih delavcev organov za notranje zadeve, pa je dodal, da je za to delno krivo tudi ustavno sodišče, ki ni zakona začasno zadržalo z argumentom, da pri tem ne bo nastala nepopravljiva škoda: "Za tiste, ki so umrli, je nastala nepopravljiva škoda." Opozoril je tudi, da se boji, da bo na oblast znova prišel Janez Janša, ki še vedno trdi, da bi te privilegije morali odpraviti. To je po njegovem najava, da upokojence čaka še en tak ukrep, če bo še tretjič vodil vlado.

Komentarjev 30
  • privat 13:34 11.september 2013.

    naj odgovarja za razpad sistema....

  • Scott 00:51 01.avgust 2013.

    Obriši ati-pampersu zadnjico in pelji bulmastife na sprehod rdeči podložniik!

  • Ognjeni Bojevnik 08:44 31.julij 2013.

    Nekaj jih je po osmosvojitveni vojni. Objavljeni so celo v Uradnem listu.