Slovenija
21 ogledov

SV s helikopterjem na pomoč Črni gori

helikopter SV bell 412 Shutterstock
Trije pripadniki Slovenske vojske in trije gorski reševalci se bodo danes s slovenskim vojaškim helikopterjem bell 412 ter pripadajočo reševalno opremo vključili v reševanje prebivalcev na severu Črne gore, so sporočili z ministrstva za obrambo (Mors).

Kot so pojasnili na ministrstvu, je helikopterska posadka z reševalno ekipo v Črno goro poletela danes zjutraj. Predvidoma se bodo v popoldanskih urah pridružili reševalnim ekipam, ki so že dejavne na ogroženih območjih vasi Kolašin, Mojkovac, Šavnik, Žabljak, Plav, Plužine, Plevlja in Bijelo Polje, so dodali. Kot navajajo, je namreč vlada sprejela sklep, da se bo Slovenska vojska vključila v reševanje, v katerem bo sodelovala tri dni.

Črnogorsko obrambno ministrstvo je sicer naše ministrstvo zaprosilo za sodelovanje pri evakuaciji ostarelih in bolnih prebivalcev na severu Črne gore, ki so jo v zadnjih dneh zajeli obilni snežni meteži, so sporočili z Morsa.

Črnogorci za pomoč zaprosili Nato

Slovenija je tako med prvimi državami, ki so se odzvale na črnogorsko prošnjo za pomoč državam članicam Nata.

V Črni gori namreč sneg in mraz letos pritiskata bolj kot sicer in zaradi tega so že poročali o več žrtvah. Z vlaka blizu Kolašina so nedavno uspeli evakuirati kakih 50 potnikov, ki so bili zaradi snežnega plazu tam ujeti kar tri dni. Na tisoče ljudi ostaja odrezanih od sveta in brez elektrike, promet je še vedno ohromljen. Pri reševanju in čiščenju pomagajo tudi domače vojaške ter policijske sile.

Komentarjev 1
  • mufi 13:50 17.februar 2012.

    Lepo. ( Kaj točno je pa točno do danes naredil nek Triglav ; ki ga menda imamo ? ) ( Aja, ni ledolomilec.)