Slovenija
29815 ogledov

Svarila vse glasnejša: V Slovenijo prihaja delta cunami

Covid-19
1/4
Epa
Stroka je razočarana nad nizko precepljenostjo v Sloveniji. V rokah imamo odlično orožje tako proti virusu kot proti novim zapiranjem, pa ga niti ob nastajajočem četrtem valu in jesenjo, ko virusi precej raje razsajajo kot poleti, ne uporabimo dovolj množično, je v Odmevih povedal Roman Jerala s kemijskega inštituta.

Cepilna statistika v Sloveniji je porazna, je Jerala poudaril v Odmevih: "Prekašajo nas tudi južne države, Španija, Portugalska. Tako da žal, v tem paketu pademo na Vzhod. Seveda uporabljamo natanko ista cepiva kot vsi drugi. Pri drugih gre morda za večje zaupanje znanosti. Mislim, da se morajo vsi zavedati, da če ne bomo dovolj precepljeni, bomo pač trpeli posledice in s tem ne samo tisti, ki ne bodo cepljeni, ki bodo zboleli, ampak vsi skupaj."

Različica delta je po besedah Jerale približno dvakrat bolj infektivna kot začetna različica, virusno breme je približno tisočkrat močnejše kot pri ostalih različicah, kar pomeni, da se bistveno hitreje raznaša. Povprečen okuženi lahko okuži od šest do osem drugih ljudi.

Pri cepljenih je okoli 90 odstotkov zaščite pred hospitalizacijo. Cepljeni se lahko tudi okužijo, ampak imajo bistveno manjše število virusov, kar pomeni, da je bistveno manjša možnost, da bodo okužili tudi druge.

Covid-19 | Avtor: Epa Epa

Jerala napoveduje, da bo tako kot po ostalih državah prišel delta cunami: "Vidimo, kako po drugih državah strmo rastejo okužbe. Zelo dobro in pomirjujoče je, da je število hospitalizacij približno desetkrat manjše kot pri prejšnjih valovih – ampak v državah, kjer je precepljenost zelo visoka. Če pogledamo po drugi strani Rusijo, vidimo, da je tam število mrtvih večje kot kadar koli v tej epidemiji."

Napoved vlade, da se države ne bo več zapiralo, Jerala jemlje kot svarilo: "Vsekakor je želja, da nas ne zapiramo. Ampak sem prepričan, da ko bo zdravstveni sistem preobremenjen, ne bo ostalo drugega, kot da zaščitimo tudi tiste, ki se niso zaščitili zaradi recimo temu svojega nespametnega ravnanja."

Komentarjev 66
  • si_rob 06:09 24.julij 2021.

    No nabijanje o precepljenosti mi že preseda. Pojdite na covid sledilnik in poglejte kako smo cepljeni po starostnih skupinah. Če kdo misli od teh veleumov, da je potrebno cepiti otroke, tiste, ki še niso rodili ali še nimajo svojih otrok, ...prikaži več skratka vseh do 35 let, je po mojem idi..... Svojih otrok ne bi nikoli cepil s temi cepivi na PREIZKUŠNJI!!!

  • tomaz696 22:32 23.julij 2021.

    Nizka precepljenost pomeni da slovenci le nismo taki butalci,sedaj mi je jasno kako je lahko prezivelo tako malostevilcno pleme,nekaj posebnega je v nas...

  • martin72 17:59 23.julij 2021.

    Poleg gospoda ki je preroško napovedoval kaj se bo zgodilo lani na jesen,na srečo se njegove napovedi niso uresničile,smo sedaj dobili še vedeževalce na IJS,pač vse za dober denar.