Slovenija
35222 ogledov

Obstaja nevarnost rušilnega vala, ki bi pustošil vse do Ljubnega ob Savinji

Poplave, Črna na Koroškem Profimedia
Kljub dežju je noč v Strugah pri Lučah in Braslovčah minila dokaj mirno. Plaz v Strugah se je še nekoliko premaknil, v Braslovčah pa so imeli težave z meteorno vodo.

Kot je za STA povedal župan Luč Klavdij Strmčnik, se je plaz v Strugah spet nekoliko premaknil, a je reka Savinja še vedno pretočna. Župan Braslovč Tomaž Žohar pa je za STA dejal, da Savinja ni prestopila bregov, nekaj težav je bilo samo z meteorno vodo.

Nevarno, da plaz zapre strugo

Strmčnik je tudi dejal, da Savinja ves material, ki ga prinese plaz, odnaša naprej. Občina je v sredo in četrtek zaradi plazu evakuirala vse prebivalce naselja Strug, je zatrdil župan.

Strokovnjaki pa opozarjajo, da bo v primeru, če bo plaz v celoti zgrmel v Savinjo, zaprl strugo reke in bi se naredil jez. Nevarnost pa vidijo v tem, da bi se morda ta jez potem porušil, v tem primeru bi nastal rušilni val, ki bi pustošil vse do Ljubnega ob Savinji. Ta val bi bil lahko problematičen, dokler je struga Savinje ozka, pri Ljubnem pa se struga razširi in potem bi se moč tega vala precej zmanjšala.

Kot je za STA danes povedal hidrolog Rok Fazarinc, zaenkrat kaže na to, da do porušenja brežine Savinje v Strugah zaenkrat ne bo prišlo. "Sicer bi ob hipni porušitvi v strugi Savinje nastala pregrada, ki bi zajezila Savinjo. Savinja bi pregrado začela prelivati in jo po določenem času porušila. Če bi bil proces porušitve hiter, bi prišlo do težav vzdolž Savinje vsaj do Ljubnega. Zaradi tega so tudi hiše pod Strugami izpraznjene. Če bo proces počasen, ne bo povzročilo večjih težav. Upam, da bo šlo po tem scenariju," je še dejal Fazarinc.

prometni znak Koroška poplave | Avtor: Profimedia Profimedia

Predstavili naj bi jim potek sanacije

Strmčnik sicer danes v Strugah pričakuje obisk strokovnjakov, ki bi krajanom posamezno predstavili, kako sanirati v ujmi poškodovane objekte. Pojasnili jim bodo tudi, kako bo potekala cenitev poškodovanih objektov, na podlagi katere se bodo potem ljudje sami odločili, ali se bodo preselili, vložili sredstva v nadomestno gradnjo oz. se odločili kako drugače.

Novembra naj bi skupaj s podbetonirjem hiš, da ne bodo še bolj propadale in se delala še večja škoda na objektih, ki že kažejo prve razpoke tudi v notranjosti, uredili tudi vodovod.

Zalilo več kleti

Žohar je še pojasnil, da jim je meteorna voda to noč povzročala težave, prišlo je do zalitja nekaterih kletnih objektov. Izrazil je upanje, da bo Savinja ostala v svoji strugi in da jim napovedani orkanski veter ne bo povzročil posebnih težav.

Tudi na Ljubnem ob Savinji je noč minila dokaj mirno. Nekaj težav je bilo z jaški, ki so jih morali očistiti, je za STA povedal direktor ljubenske občinske uprave Radenko Tešanović. Dodal je še, da se sicer vodostaj Savinje na Ljubnem trenutno dviguje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Stane Adamič 11:55 27.oktober 2023.

    Golob še kar pleše in išče Janšiste. Sanacijo pa naj ljudje sami uredijo, ker Golob jim jo ne bo.

  • SamoResnica 11:09 27.oktober 2023.

    Zakaj plazu ne zminirajo? Verjetno bi bilo potem plazenje malo manjše, saj bi večina materiala že bila z miniranjem prestavljena nižje. Seveda voda bi samo zemljo spirala po strugi navzdol, ampak enako bo tudi sedaj, le da se čaka, da ...prikaži več bo narava to naredila po svoje. Imamo ogromno gradbenih, vojaških strokovnjakov, ki bi zadevo lahko uredili.

  • miho 08:38 27.oktober 2023.

    Kakor vem, se k sanaciji po ujmi pristopi takoj, ne pa šele čez mesece. Zato pa imamo, kar imamo. Povsem običajen jesenski dež, pa takšen alarm... Zakaj ne povedo, da je nevarnost le tam, kjer so bile poplave, ker zaradi ...prikaži več političnih razprtij še ni sanirano (in verjetno tudi ne bo)?