Slovenija
71 ogledov

Svarun, naša patria z napakami

svarun_patria_001_250909_jhelb
1/39
Žurnal24 main
Oklepnik 8x8, ki je bil doslej znan kot patria, se bo v slovenskih oboroženih enotah imenoval svarun.

To so danes predstavniki Slovenske vojske povedali na vojaškem poligonu v Pivki, kjer so javnosti predstavili bojne sposobnosti omenjenih oklepnikov.

 

Varoval nas bo Svarun

Svarun je staroslovansko ime za boga sonca, znano pa je tudi iz Finžgarjevega romana Pod svobodnim soncem. Svarun je bil vodja slovanskega plemena Slovenov in oče glavnega junaka Iztoka.

Ob tem je poveljnik 74. motoriziranega bataljona SV Igor Cebek dodal še, da to ni vse, kar bomo videli od oklepnikov in enote. " Enota bo dosegla končne operativne zmogljivosti junija 2010, " dodaja. Kdaj bodo šli v tujino, si ne upa napovedati.

Po Cebkovih besedah si je sicer oklepnik v minulih mesecih pridobil zaupanje med pripadniki vojske. Oklepniki so opremljeni z mitraljezom 12,7 milimetrov ali avtomatskim bombometom 40 milimetrov ter z dimnimi lanserji 76 milimetrov.

Svaruni so zaenkrat oboroženi le s strojnicami. © Jakob Helbl

 
Pripadniki vojske upajo, da bodo prihodnja vozila opremljena z močnejšim oborožitvenim sistemom, ki bi zagotavljal večjo ognjeno moč. Natančnost oklepnikov je Cebek zelo pohvalil.

V treh mesecih usposabljanja pripadnikov Slovenske vojske na oklepnikih 8x8 sicer ni prišlo do poškodb vojakov, prav tako tudi ne do poškodb vozil in sistema. So pa zato nekatere napake že bile, ko so dobili oklepnike. Za katere napake gre, lahko izveste ob ogledu video posnetka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.