Slovenija
33 ogledov

Svarun za vojake v Afganistanu

Oklepna vozila svarun naj bi slovenskim vojakom zagotovila največjo stopnjo zašč
1/41
Žurnal24 main
V vojašnici generala Maistra v Mariboru so predstavili srednja kolesna oklepna vozila svarun, s katerimi bodo opremljeni slovenski vojaki v Afganistanu.
Urjenje slovenskih in ameriških usmerjevalcev podpore iz zraka na Počku pri Postojni: "Govorimo isti jezik."
Zares zahteva, da o napotitvi slovenskih vojakov v Afganistan odloča državni zbor: O misijah DZ, ne le vlada

Slovenska vojska bo jeseni prevzela prvo lastno skupino za urjenje afganistanske vojske, tako imenovano operativno skupino za mentorstvo in povezave (OMLT), v okviru mednarodnih operacij Isafa.

Pripadniki različnih enot SV se skupaj z Američani že intenzivno pripravljajo na spremenjen način delovanja v Afganistanu, trenutno doma, v prihodnosti pa bo urjenje potekalo tudi v Nemčiji. Sodelovali bodo tudi z Američani.

Opremljeni bodo z osebno opremo in oborožitvijo, uporabljali pa bodo lahka kolesna oklepna vozila 4x4 HMMWV, 6x6 valuk ter srednja kolesna oklepna vozila 8x8 svarun, ki so jih danes predstavili v mariborski vojašnici.

Priložnost za predstavitev je bil obisk načelnika generalštaba madžarske vojske, generalpolpodpolkovnika Tiborja Benka. Z načelnikom generalštaba slvoenske vojske, generalmajorjem Alojzem Šteinerjem, sta si izmenjala izkušnje glede sodelovanja v mednarodnih operacijah in misijah. Državi sodelujeta pri usposabljanju in vajah ter mednarodnih operacijah v BiH in na Kosovu, kjer so slovenski in madžarski vojaki že več let skupaj v italijanski bazi v Peću.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.