Slovenija
5184 ogledov

Sveče lahko tudi hvaležno odklonite

FB
Idejo je bilo treba dobro premisliti, da koga ne bi užalili.

Slovenci smo rekorderji po nakupu sveč na posameznega prebivalca. Na leto prižgemo 15 milijonov sveč, kar pomeni 30 milijonov evrov in 6000 ton odpadkov. Po kupih plastične embalaže, ki ostanejo po dnevu mrtvih, naj bi bili v samem vrhu Evropske unije, na tretjem mestu. 
Še večja težava je, da sistem ravnanja z odpadnimi svečami ne deluje in da se sveče kopičijo na dvoriščih komunalnih podjetij. Po oceni Zbornice komunalnega gospodarstva pri GZS jih je trenutno po vsej Sloveniji okoli 1285 ton, kar predstavlja velik ekološki problem.

"Govori se torej veliko, a kaj dosti ne zaleže. Ko sem obiskal naš družinski grob, sem razmišljaj, kaj bi lahko naredil, da letos z groba ne bi odnašal pogorelih sveč, ki jih družinski prijatelji prinašajo v spomin na pokopane," pravi Jure Poglajen, prostovoljec, član nevladne organizacije Državljani sveta in Delova osebnost 2015 iz Brežic.
"Domislil sem se, da bi postavil tablico z napisom. Napis bi moral biti primeren, da obiskovalci groba ne bi bili užaljeni, hkrati pa bolj ekološki, kot so plastične sveče. Tako je nastala ideja z napisom “Hvaležno odklanjamo sveče.” na leseni tablici," razlaga Poglajen. 

Tablice izdeluje mlada podjetnica iz podjetja Vireo iz Bele krajine. Tablica stane 12,50 evra, 10 odstotkov prihodkov bo namenjenih za nadaljnje projekte Državljanov sveta, ki bodo v novembru začeli zbirati novoletna darila za starejše občane v Brežicah, ki v veselem decembru ostanejo sami in se le redko kdo spomni nanje.

Tudi negativen odziv

Odziv na prvi primerek na družbenih omrežjih je bil zelo dober, prispelo je tudi že nekaj naročil. "Doživeli smo tudi negativen odziv, češ da “komunisti” želimo vernike oropati sveč in spomina “vseh, pometanih v kraška brezna in zazidanih v rudniških rovih” ter jih bodo zato nasprotniki tablic še z večjim veseljem prižigali," razlaga Poglajen in poudarja, da je to popolnoma napačno in ozkogledno mišljenje. 

"Ne delujemo proti krščanskemu simbolu luči"

"Skrb za okolje ne sme biti obarvana rdeče ali belo, ne sme biti desna, sredinska ali leva, verna ali ateistična, temveč bi morala biti že zdavnaj prioriteta nas vseh.
S tablicami nikakor ne želimo okrniti spomina na mrtve, temveč v objavah na družabnih omrežjih celo pozivamo, naj se umrlim raje poklonimo s tem, da se za nekaj trenutkov ustavimo ob njihovem grobu in se spomnimo lepih trenutkov nanje, če pa jim že moramo nekaj pokloniti, pa naj bo to namesto plastične sveče raje cvet. Nikakor tudi ne delujemo proti krščanskemu simbolu luči. Menimo, da je ena sveča, če jo oskrbniki grobov že želijo prižgati, povsem dovolj za simbol luči, ne pa dvajset sveč na enem grobu. Ideja je res bila spontana, vendar pred pozivom javnosti dobro premišljena, da se ne bi kdorkoli počutil užaljene, prizadete ali ogrožene,"
pravi Poglajen.

 

 

Komentarjev 8
  • Snežinko 17:22 27.oktober 2018.

    Tukajle nekaj ne štima...15 miljonov sveč NE NANESE 30 miljonov evrov! Kje ste videli, da je cena sveč 2 evra? Povprečje je bolj pri enem kot pri dveh - veliko sveč je pod 1€, v paketih pa sploh... torej se ...prikaži več nekje laže, ali pri količini sveč ali pri denarju...

  • johan 16:14 27.oktober 2018.

    "Naj se umrlim raje poklonimo s tem, da se za nekaj trenutkov ustavimo ob njihovem grobu in se spomnimo lepih trenutkov nanje." Zakaj samo lepih? Življenje ni praznik ali potica ampak je sestavljeno iz veselih, navadnih=običajnih in žalostnih trenutkov. Tako ...prikaži več življenje kot osebo moramo gledati in se je spomniti celostno.

  • Zdene Iskra 15:22 27.oktober 2018.

    Hvaležno odklanjam zvonenje!