Slovenija
8 ogledov

Svečke pred Lafargeom

1/5
Žurnal24 main
Zasavci so prižgali svečke na mostu čez Savo pri Cementarni Lafarge, s čimer so želeli povedati, da "je umrla pravna država".

Protesta ni organiziral Eko krog, ki je 10. novembra v Ljubljano pripeljal štafeto norosti, ampak samoiniciativna skupina posameznikov. "Me veseli, da se to dogaja," je povedal predsednik okoljskega društva Uroš Macerl. "Dogaja se to, kar sem upal in pričakoval. Da se bodo Zasavci sami zorganizirali in da se bo na različnih koncih izvajala državna nepokorščina." Po njegovih navedbah se je do 11.30 na mostu zbralo okoli 150 ljudi.

Več fotografij današnjega dogodka si lahko pogledate v GALERIJI.

Obvestilo o današnjem dogodku je včeraj med Zasavci krožilo po elektronski pošti in SMS-sporočilih. Po besedaj Macerla je to prva akcija, ki je v zvezi z Lafargeom ne organizira Eko krog. Društvo sicer za danes ne pripravlja nobenih aktivnosti, akcije državne nepokorščine pripravljajo za prihodnje dni, vendar konkretno ne želijo govoriti, v kakšni obliki bodo potekale. "Akcij ne bomo napovedovali vnaprej," pravi Macerl in poudarja, da bodo vsekakor nenasilne.

Država obljublja poročilo
Od države do danes po besedah Macerla ni bilo nobenega odziva. "To zelo veliko pove," pravi Macerl. "To ignoranco doživljamo že vrsto let," je zgrožen in poudarja, da se država zavestno noče soočiti z dokazi glede nepravilnosti, ki so bile narejene v postopku okoli okoljevarstvenega dovoljenja za sežiganje odpadkov v cementarni.

Po akciji, ki so jo pred desetimi dnevi pripravili v Ljubljani, je minister za okolje Roko Žarnič napovedal, da bo ministrstvo za okolje najpozneje do konca tega meseca pripravilo"utemeljeno in s podatki argumentirano poročilo o vplivu na okolje, ki ga ima Lafarge Cement z velikim poudarkom na količino emisij, ki so eventualno posledica sežiga odpadkov".

Na besede Zasavcev, češ da država ne stori nič, pa se je popoldne odzval tudi Pahorjev kabinet; poudarjajo, da je premier skupaj z ministrom Žarnićem njihovim opozorilom prisluhnil že na dan njihove protesta v Ljubljani 10. novembra, ko je sprejel župana občine Zagorje ob Savi Matjaža Švagana ter predstavnika Eko kroga in predstavnico Civilne iniciative Trbovlje. Še enkrat ponavljajo, da čakajo poročilo okoljskega ministrstva, nato pa bo vlada sprejela nadaljnje odločitve v tem primeru.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.