Slovenija
21 ogledov

Svečke v spomin in opomin

1/28
Žurnal24 main
Dan spomina na žrtve prometnih nesreč. Od leta 1991 naprej na cestah umrlo 6.450 ljudi. V spomin in opomin danes prižigamo svečke.

Nocoj po vsej državi gorijo svečke v spomin žrtvam prometnih nesreč. Fotografije v povezavi.

Gre za svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč, kot pravijo na Zavodu Varna pot, predstavlja odgovor na potrebo žrtev prometnih nesreč po javnem priznanju njihovega trpljenja in izgube. „Vsako leto se številu poškodovanih in trpečih zaradi izgube ljubljene osebe po vsem svetu prišteje več milijonov novih trpečih ljudi zaradi posledic prometnih nesreč.“ Nocoj s prižiganjem sočustvujemo.

Letos dan spomina poteka pod sloganom „Dobre želje uresničujemo z dejanji“. V Celju so se v opominjanje voznikov vključili tudi otroci (oglejte si v galeriji), ljubljanske prireditve na Prešernovem trgu pa se je udeležila tudi notranja ministrica Katarina Kresal.

Svečke v spomin in opomin gorijo v številnih slovenskih mestih: Ljubljana, Maribor, Beltinci, Celje, Ig, Idrija, Ilirska Bistrica, Kobarid, Kočevje, Kranj, Logatec, Metlika, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto, Postojna, Ptuj, Slovenske Konjice, Trebnje, Velenje, Vrhnika.

"Policisti opravijo ogromen preventivni prispevek"
Ob tej priložnosti je opozorila na razsežnost tragedij, ki jih povzročijo prometne nesreče: "Za vsako svečko, ki smo jo prižgali, so žrtve prometnih nesreč in njihovi svojci. Tukaj smo zato, da bi opozorili na nedoumljivo praznino, ko odidejo iz naših življenj ljudje, ki smo jih imeli radi. Predvsem pa smo se zbrali zato, da bi nekaj spremenili. Vsaka svečka je opomin na poti k zavedanju, da se moramo na cesti vesti odgovorno,“ je opozorila ministrica in nadaljevala, da se premalo zavedamo, da lahko z nestrpnostjo, agresivnostjo, prehitro vožnjo, vožnjo pod vplivom alkohola ali nedovoljenih snovi in nespoštovanjem drugih pravil povzročimo nesrečo.

Spreminjanje miselnosti pa se začne pri vzgoji in zgledu,“ je poudarila ministrica, ki se je dotaknila tudi policijskih vrst. „Tukaj žal ne morem mimo posameznikov, ki bi morali biti najsvetlejši vzor prometne kulture, a njihova ravnanja govorijo drugače.“ Ministrica zagotavlja, da gre za posamezne primere, ki bodo ustrezno kaznovani. „Ogromnega preventivnega prispevka policije pa ne morejo izničiti", je še dejala ministrica.

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.