Slovenija
11 ogledov

Švedi testirajo cepivo proti nikotinu

kajenje Žurnal24 main
Švedski znanstveniki so začeli z preizkušanjem cepiva, ki bo kadilcem pomagal pri odvajanju od kajenja. O rezultatih testiranja zaenkrat še ni podatkov.

Znanstveniki so na ljudeh že pričeli testirati cepivo, katerega glavna naloga je, da nikotinu prepreči, da bi dosegel možgane. To naj bi po njihovem mnenju zmanjšalo oziroma odpravilo nivo nikotina v kadilčevih možganih, kar naj bi odvisnikom od tobaka pomagalo pri lažjem odvajanju od te nezdrave razvade, poroča Reuters.

Cepivo namreč vsebuje posebna telesa, ki nase vežejo delce nikotina v krvi, ki tako postanejo prevelike molekule, da bi po krvnih žilah dosegle možgane. Znanstveniki so glede novega zdravila sicer še precej skeptični, saj bo nikotin nevtraliziran, vendar pa to po njihovem mnenju še ni zadosten pogoj, da bi popolnoma premagali kajenje.

Zdravstvene organizacije so raziskave na tem področju že pozdravile, saj za boleznimi, ki jih povzroča kajenje, letno umre preko pet milijonov ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.