Slovenija
17 ogledov

Švedska: ni bilo skupnega obveščanja

Žurnal24 main
Švedska odločno. Slovenija in Hrvaška nista predsedstva EU nikoli skupaj obvestili o kakšni izjavi, kot to trdi Hrvaška, Slovenija pa zanika.
Edina stvar, pri kateri je bila Švedska priča, je bil podpis sporazuma v Stockholmu 4. novembra.
Inger Ultvedt

To je danes dejala švedska veleposlanica v Sloveniji Inger Ultvedt in tako zanikala, da bi Hrvaška skupaj s Slovenijo takratno švedsko predsedstvo EU in ZDA seznanila s svojo enostransko izjavo.

"Strani nas nista skupaj obvestili," je dejala in poudarila, da je bila Švedska priča le pri podpisu arbitražnega sporazuma v Stockholmu 4. novembra.

"Vemo, da je Hrvaška dejala, da bo podala enostransko izjavo in da so bili zainteresirani tudi za to, da bi bila Švedska neke vrsta priča tej izjavi. Mi smo takrat to zavrnili," je dejala.

Zakon o ratifikaciji sporazuma, ki ga je lani sprejel hrvaški sabor, vsebuje hrvaško enostransko izjavo, ki pravi, da nič v arbitražnem sporazumu ne pomeni pristanka na slovensko zahtevo po teritorialnem stiku z odprtim morjem. V izjavi je Zagreb zapisal, da sta slovenska in hrvaška stran o izjavi skupno obvestili takratno švedsko predsedstvo EU in ZDA 27. oktobra lani, torej še pred podpisom sporazuma 4. novembra v Stockholmu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.