Slovenija
13 ogledov

Svei 3,6 milijona evrov državne pomoči

Svea Svea
Podjetje bo treba v treh mesecih prestrukturirati, zaposlenih naj bi ostalo 130 ljudi.

Vlada je potrdila državno pomoč za Sveo, je potrdil gospodarski minister Stanko Stepišnik. Banke morajo konvertirati šest milijonov evrov terjatev v lastniški delež, družba bo dobila skoraj 1,4 milijona evrov kratkoročnega kredita, v drugi fazi pa bo država dala še 3,6 milijona evrov poroštva za dolgoročno posojilo. Določene zaveze mora izpeljati tudi Svea, če ne, sledi stečaj.

"Brez pretiravanja"

Kot je po seji vlade pojasnil Stepišnik, se mora Svea zavezati, da tri leta ne bo izplačevala dividend in bo imela zmerno maso plač, torej "ne bo pretiravala". Hkrati se mora občina Zagorje za tri leta odpovedati nadomestilu za stavbna zemljišča, ob čemer minister pojasnjuje, da ne ve, kako bodo to urejali v primeru novega davka.

Občina mora tudi pomagati pri zaposlitvi presežnih delavcev, ki da jih je zdaj 180. Stepišnik je omenil možnost prestrukturiranja, kar morajo izpeljati v treh mesecih. Po prestrukturiranju naj bi v Svei ostalo 130 zaposlenih.

Treba bo več izvažati

Minister je poudaril, da Svea ima potencial in strokovne kadre, je pa po njegovih besedah težava, da so gradbeništvo, stanovanjska in pohištvena industrija v krizi. Kot je še dejal, bo potrebnega malo več napora za izvozno dejavnost Svee, saj da ta izvaža 20 odstotkov, medtem ko je 70 odstotkov prodala doma. Če Svea teh zavez s programom ne izpelje, pa je to po Stepišnikovih zagotovilih zadnje, kar država za njih lahko naredi in bo sledil stečaj.

Dolgov za 11 milijonov

Generalna direktorica Svee Sonja Klopčič je pred dnevi dejala, da bi z državno pomočjo prebrodili najtežje obdobje, vendar je treba družbo prestrukturirati.

Kot je pojasnila, družbo čaka še veliko korakov, da bi postala trajnostno uspešna. Po njenih oceni ima Svea trenutno za okoli 700.000 evrov naročil, ki jih ne more izpolniti zaradi pomanjkanja obratnega kapitala, dolgovi družbe skupaj z najetimi krediti in obveznostmi do delavcev in dobaviteljev pa znašajo 11 milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.