Slovenija
17 ogledov

Svet dobiva popolno obliko

Žurnal24 main
Romi danes na konstitutivni seji Sveta romske skupnosti volijo predsednika in druge organe. V prihodnosti morajo poskrbeti predvsem za dobre odnose med samimi svetniki.

Danes bo Svet romske skupnosti (SRS) le dobil končno in popolno obliko. Kot smo poročali, so bili v ponedeljek na volitvah (ki so jih morali ponoviti, ker je bila decembra volilna udeležba premajhna) na funkcijo svetnikov izvoljeni Moran Jurkovič, Matija Hočevar, Matjaž Hudorovac, Damjan Hrvat, Verona Ratko, Darko Rudaš in Jožef Horvat.

Za večji vpliv in odmevnejšo predstavitev nam primanjkuje več sodelovanja in več enotnosti članov sveta v dobro pripadnikov romske skupnosti.
Jožek Horvat - Muc v odstopni izjavi, 24. februar 2010

Vsi omenjeni so sicer člani Foruma romskih svetnikov, ki se zavzema za spremembo zakona o Romih. 10. člen namreč določa, da od 21 članov SRS kar 13 članov imenuje Zveza Romov Slovenije, sedem pa se jih voli izmed predstavnikov romskih svetnikov.

Sicer pa ima SRS še eno, pravzaprav bistveno nalogo: urediti odnose znotraj sveta. SRS namreč že dlje časa pretresajo notranji konflikti, svetniki pa se ukvarjajo drug z drugim namesto z iskanjem rešitev za svoj položaj. Lani februarja je tako s funkcije predsednika sveta odstopil Jožek Horvat - Muc, maja pa je s podpredsedniškega mesta odstopil še Bojan Tudija. Horvat - Muca je nasledil Marjan Drvarič – trenutni vršilec dolžnosti bo danes po pričakovanjih postal predsednik sveta.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.