Slovenija
18 ogledov

Svet in okoljevarstveniki kritični

Referendum o Teš 6 potuje skozi parlamentarno proceduro. (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Okoljevarstvene organizacije so danes na vlado naslovile poziv pred odločanjem o Teš 6. Njihova prizadevanja podpira tudi Svet za varstvo okolja RS.

Okoljevarstvene organizacije so danes na vlado naslovile poziv pred odločanjem o Teš 6. V pozivu so opozorile, da je Teš 6 gospodarsko, družbeno in okoljsko sporna investicija, zaradi katere utegne Slovenija izpustiti razvojne priložnosti na področju učinkovite rabe in obnovljivih virov energije.

"Slovenija bo morala v letu 2050 doseči izpuste v višini dve toni CO2 na  
prebivalca na leto. Če predvidene izpuste iz Teš 6 porazdelimo po  
prebivalcih Slovenije, dobimo natanko toliko: dve toni CO2 na prebivalca  
na leto. To pomeni, da nam en sam projekt lahko zapre prihodnost  
podnebne politike in energetskega sistema,"
opozarja Lidija Živčič iz  
Focusa.

Proti tudi državni okoljski svet
"Celovita razvojno, socialno in okoljsko odgovorna strateška razprava o dolgoročni upravičenosti gradnje Teš 6 ni bila izvedena," pa je stališče Sveta za varstvo okolja RS.

Odločitev o gradnji bo opredeljevala "ne le energetsko, temveč tudi strateško razvojno-okoljsko usmeritev Slovenije", zato pri svetu menijo, da je treba "skrbno pretehtati dolgoročne gospodarske in okoljske posledice takšne ali drugačne odločitve".

Poudarjajo, da se svet zato pridružuje mnenju nevladnih okoljskih organizacij, naj "vlada nemudoma organizira široko razpravo o najmanj dveh scenarijih razvoja energetskega sektorja za vidika (ne)trajnostne zasnove celotnega razvoja Slovenije".

"Za potreben dvig materialnega blagostanja in prevzemanje etične medgeneracijske odgovornosti naj se Slovenija pridruži inovativnim državam, ki bodo predstavljale nosilca celostnega razvoja – trajnostnega, tehnološkega in okoljskega," so še zapisali pri svetu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.