Slovenija
425 ogledov

Svet šole: Počakajmo na dokaze!

Ravnatelj in učiteljica Youtube
Predsednika sveta šole in sveta staršev mariborske šole, kjer se soočajo s škandalom zaradi posnetka domnevnega spolnega akta, pravita, da bodo počakali na dokaze o avtentičnosti posnetka. Eden meni, da je škoda nepopravljiva tudi za šolo in dijake, drugi pa, da so najbolj oškodovani njuni otroci in da tudi Clinton ni odstopil zaradi spolnega škandala.

"Vsekakor bom sklical izredno sejo sveta staršev, ne kateri bomo razpravljali o tem dogodku," po aferi pove predsednik sveta staršev mariborske srednje šole Stanislav Lesjak. Afera, ki se je razrastla iz objavljenega posnetka, na katerem naj bi ravnatelj šole oralno zadovoljeval profesorico matematike, se vsekakor še ne bo polegla.

"Čeprav sem bil včeraj in danes odsoten in nisem bil skupaj s kolegi, vem, da imata oba podporo kolektiva. Po mojem osebnem mnenju sta oba človeka in pedagoga, za katera bi dal ne roko, ampak glavo v ogenj," je svoje osebno mnenje podal predsednik sveta šole Petar Kralj, ki razlogov za krivno razrešitev ne vidi in spomni, da tudi Clinton ni odstopil zaradi spolnega škandala? Tudi če bi bilo vse to res, v kar dvomi, pa se sprašuje, kdo razen njunih družin je oškodovan in spomnil, da so zaradi nezakonitih dokazov še preprodajalce mamil izpustili na svobodo ter na to, kaj vse počnejo v resničnostnih šovih. "Največja škoda je bila povzročena družinam, posebej otrokom, ki hodijo še v šolo,“ je dejal Kralj. Kot predsednik sveta šole pa je povedal, da je treba počakati na rezultate policijske preiskave: "Zaenkrat je edini možen sklep, da se počaka na sklep preiskave, edino če bi bila ogrožena varnost zaposlenih ali dijakov, bi ukrepali takoj. S tem, kaj bo, če bo, se ne ukvarjam. Ukrepali bomo tako, kot zahteva pravilnik." Dodal je, da jih je v svetu šole 17 in da njegov glas ne šteje nič več.

Tudi predsednik sveta staršev se strinja, da je treba najprej počakati na nesporne dokaze glede avtentičnosti posnetka. "Osebno še vedno ne verjamem, da bi se to lahko zgodilo. Da bi to tega lahko prišlo za šolskimi zidovi," pravi Lesjak. "Hipotetično ne bomo nič ugibali, počakali bomo na uradne ugotovitve in takrat bomo zadevo obravnavali naprej. Če bo dokazano, da so posnetki ustrezni, se bo gotovo stvar primerno sankcionirala," pravi predsednik sveta staršev. Ravnatelj je sicer že napovedal, da bo - v primeru, da se dokaže, da je na posnetku res on - podal takojšnjo odpoved.

"Posnetek je že včeraj - ne glede na to, ali je pristen, ali ne - prizadejal veliko in nepopravljivo škodo tako šoli, ravnatelju, kot profesorici, prizadeti so tudi vsi dijaki, bivši maturanti, pa tudi bodoče generacije. To niso enostavne stvari!" poudarja Lesjak.

Objava zaradi prihajajočega razpisa za ravnatelja? 

Nekdanji dijak te srednje šole, oče treh otrok, ki so se vsi šolali na tej strojni šoli, nadaljuje, da je tudi sam osebno prizadet. "Ravnatelja poznam po delavnosti, prizadeval si je za šolo skozi svoje delo, veliko je vlagal truda tudi za pridobitev evropskega denarja," je radodaren s pohvalami predsednik sveta staršev. Pristavi pa še, da je šola tik pred razpisom za ravnatelja in da bo vsekakor kandidiral tudi trenutni vršilec dolžnosti. "Zdaj pa se mu tik pred razpisom zgodi ta packa! Ne vem... morda komu le matematika ni všeč, morda gre komu v nos imenovanje ravnatelja, ugibanj je veliko."

"Na to nisem niti pomislil, zato tega ne morem komentirati. Do zdaj ni bilo težav, je pa res, da je bil v prvem članku na enem od portalov z imenom izpostavljen samo ravnatelj, profesorica pa ne," pa na vprašanje, ali bi bila objava posnetka lahko povezana z razpisom za ravnatelja, odgovarja Kralj, ki na šoli sicer poučuje strokovne predmete.  

Dijakov pri seksu še niso ujeli, saj so skoraj sami fantje

Prepoved spolnosti v šoli po Kraljevem vedenju ni nikjer izrecno zapisana, bi se jo pa najbrž dalo obravnavati kot neprimerno vedenje, a da se določen dogodek obravnava, mora nekdo vložiti pritožbo. Izkušenj z obravnavo neprimernega vedenja učiteljev na svetu šole sicer še nima.

Na vprašanje, kakšna bi bila kazen za dijaka, ki bi ju ujeli pri podobnem dejanju, Kralj odgovarja, da takega primera niso imeli, ker imajo na njihovi šoli skoraj brez izjeme le fante.

Lesjak se strinja, da spolne aktivnosti ne sodijo v šolo, nenazadnje je močno omajana avtoriteta profesorice. "Gotovo bo zelo težko normalno opravljala svoje delo naprej. Dijaki bodo nedvomno izkoriščali to, reciva, afero. Vendar eno je stroka, znanje, drugo so te stvari, zato sem v prvi vrsti razočaran, da je do objave posnetka sploh prišlo. Zadeve bi morali reševati po pravni poti!"

Komentarjev 15
  • modrival 07:25 20.november 2014.

    Taka vržena kost za glodanje jasno pokaže kolikšen procent ljudi je totalno zabit, med njimi se najdejo celo taki, ki se imajo za strokovnjake, recimo tiste izjave o božičku pa bebav pogled tožilca...Če bi si kdo znal vsaj površno in ...prikaži več z umom pogledat video, bi videl kako površno sta izrezana akterja (sploh tam ko je premikanje roke ženske stran od telesa) in prilepljena na video samega ozadja. To ustvarit ni nobena znanost in tudi ne potrebnih devet programov, kar je še ena taka zelo umna izjava "strokovnjakov". Da pa je ta video nastal ker ga ta dva dejansko pleteta skupaj, ker je jasno vidno, da nista v zadregi toliko zaradi videa, je pa že druga zgodba. In tretja morda res, da želijo ravnatelja spodnest.

  • Nogo Bozo 21:01 19.november 2014.

    si pozen....včer se ga je še dal videt...

  • Nogo Bozo 20:48 19.november 2014.

    Ne Drago nisi bil ti....Jaz sem bil :)Pa kaj...Nisi nič takega naredil. Saj nisi nikogar umoril. Eni med malico jedo, nekateri se sprehajao, važno, da se spočiješ, razvedriš, napolni baterije za nadaljne delo. Doma klečat v kot in en ...prikaži več oče naš pa bo.....Sicer te je pa matematičarka na trdo prijjela nisi mogel nič migat, le z jezikom malo..:) On bi pa lahko računala ali pa izračunala, da se kje lahko zalomi....Ševsak laik zna potegniti koren iz neznanke, le matematičarki ne gre...:)