Slovenija
86 ogledov

Svet UKC Ljubljana predlaga razrešitev Hojkerja z mesta strokovnega direktorja

evtanazija Anže Petkovšek
UKC ostal brez glavne medicinske sestre. Zaradi dogodkov na nevrološki kliniki se stolček maje strokovnemu direktorju Sergeju Hojkerju.

Slovenija 10.09.08, Erna Kos Grabnar,  glavna medicinska sestra UKC Ljubljana, f | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović
Svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je pozno sinoči predlagal razrešitev strokovnega direktorja Sergeja Hojkerja. Svet je poleg tega razrešil Erno Kos Grabnar z mesta glavne medicinske sestre.

Predsednik sveta zavoda Tomaž Glažar je po sedem ur trajajoči seji povedal, da Hokerju očitajo objektivno odgovornost zaradi dogodkov na nevrološki kliniki: "Kazenske odgovornosti posebej nismo ugotavljali," je dodal. Svet UKC bo o razrešitvi glasoval čez 15 dni, ko bo Hojker odgovoril na očitke. 

Upravni nadzor na nevrološki kliniki je bil odrejen potem, ko je v javnost prišla informacija, da je Zdravnik Ivan Radan na nevrološki kliniki skrajšal življenje več bolnikom. A nadzor je pokazal tudi  druge nepravilnosti in pomanjkljivosti na kliniki. 

Poleg Radana številne druge nepravilnosti

Izpostavili so več primerov neprimernega odnosa in ravnanja z bolniki, komunikacija med zaposlenimi je bila slaba in nezadostna, pogosto tudi premalo organizirana.

Po poročanju Radia Slovenija ni bilo zadostnega nadzora nad zdravili, saj je bil od približno 30 primerov zdravnik podpisan le v šestih, pomanjkljivo je bilo tudi spremljanje porabe zdravil. 

V okviru nadzora so UKC naložili 37 ukrepov, ki jih morajo v UKC uresničiti v različnih časovnih obdobjih - od dveh mesecev pa do enega leta.

Upravni spor zaradi poročila

Sicer pa je vodstvo UKC 14. septembra vložilo upravni spor zoper poročilo o izrednem upravnem nadzoru na nevrološki kliniki, ki ga je izvedla komisija v okviru ministrstva za zdravje. Za tožbo na upravnem sodišču so se odločili zaradi procesnih napak v postopku nadzora in nestrinjanja z nekaterimi ugotovitvami v poročilu. Po besedah v. d. generalnega direktorja UKC Andreja Baričiča pravzaprav niso imeli nobene druge pravne možnosti za izpodbijanje poročila.

Andrej Baričič | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Sicer je Baričič sinoči tudi uradno potrdil, da se je prijavil za mesto generalnega direktorja UKC. O kandidatih bo svet odločal prihodnji teden. Glažar pa od prijavljenih kandidatov med drugim pričakuje, da bodo v svojih predstavitvah podali tudi rešitve na nekatere zahtevane ukrepe v upravnem nadzoru.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • dragec 14:05 16.oktober 2015.

    kako močno "SMRDI" na UKC ??????