Slovenija
36 ogledov

Svete krave v prodajo

France Arhar Gregor Katič
Mnenje. Najboljši kandidat za prodajo Triglav.

"Treba bo prodati katero od svetih krav slovenskega gospodarstva, in to zelo kmalu," je na okrogli mizi Ljubljanske borze dejal član uprave AUKN Marko Golob.

"Če prodamo NKBM, v Mariboru ne ostane veliko. Krko se splača zadržati, Gorenje lahko prodamo, ampak veliko dobaviteljev tega ne bo preživelo, za Železnice verjetno nimamo denarja, da jih podpiramo, tudi Adrie verjetno ni treba imeti v lasti," je menil Andrej Vizjak iz PWC.

"Triglav bi lahko bil kandidat za prodajo ali pa del HSE," je menil izvršni direktor Alte Invest Aleš Škerlak. "Zavarovalnica Triglav, zakaj bi bilo to strateško podjetje, saj enake storitve ponujajo vse druge zavarovalnice. Energetika, Luka Koper, Krka in Gorenje morda, druge pa ne. Kriterij, da je NKBM strateško podjetje, da Štajerci ne bi izgubili banke, je neumnost. Saj banka ne bo nikamor šla, če jo prodamo," je pojasnil Škerlak.

"Če bi prodali pred krizo, bi bili zdaj v boljši situaciji," je prepričan Peter Groznik, ki meni, naj država ne ohranja deležev, saj jih potrebuje le politika.

"Za višjo rast moramo računati na lastniški kapital," je menil predsednik uprave Unicredit banke France Arhar, Škerlak pa je dodal, da so naša podjetja zadolžena za šestkratnik EBITDA, kar je v tujini junk junk.

"Hodite po tankem ledu"

"Ste zadovoljni z desetkratnim padcem vrednosti delnice in kotacijo pri tretjini knjigovodske vrednosti. Mi nismo," je Golob pojasnil, zakaj AUKN menja nadzornike.

"Nadzorniki morajo biti po zakonu neodvisni od kateregakoli lastnika. Zakaj ste zamenjali le nekatere, ne pa vseh, kako veste, kateri so odgovorni za slabo poslovanje? Po tankem ledu hodite," pa mu je odvrnil Groznik.



 

Komentarjev 1
  • privat 07:33 01.november 2011.

    triglavu ni pomoči,tudi če ga prodamo...