Slovenija
83 ogledov

Svetijo trikrat preveč

Javna razsvetljava Suzana Kos
Investicija. V Kopru bo treba zamenjati okoli 6.500 svetil javne razsvetljave.

Na razpis za koncesionarja, ki bo prihodnjih deset let skrbel za opravljanje prenove in urejanje javne razsvetljave v Mestni občini Koper, so v roku prejeli eno prijavo oziroma ponudbo, pravijo na občini, o imenu pa so skrivnostni. “Odločitev bo znana, ko bodo končani vsi postopki,” 
 dodajajo.

Od 9.171 svetil bo treba zamenjati približno 73 odstotkov svetil in približno 250 prižigališč (gre za odjemna mesta, v katerih so števci za odčitavanje porabljene energije ter sistem za prižig in izklop) javne razsvetljave. Investicija je ovrednotena na približno 2,5 milijona evrov brez DDV.

So potratne...

Ker v občini denarja ni, bo naložba zagotovljena s pomočjo koncesionarja, ki bo zagotovil, da bo poraba elektrike prek javne razsvetljave v prihodnje več kot pol manjša. Zdaj v Kopru javna razsvetljava porabi skoraj 119 kilovatnih ur na občana, posebna vladna uredba, ki je začela veljati leta 2007, pa določa, da lahko poraba znaša le 44,5 kilovatne ure na občana.

...in sijejo navzgor

Poleg tega, da okoli tri četrtine svetilk zdaj porabi več kot pol preveč energije, jih le 26 odstotkov od več kot devet tisoč izpolnjuje zahtevo o navzdol usmerjenem svetlobnem toku. Država želi z uredbo zmanjšati nepotrebne stroške in omejiti svetlobno onesnaževanje.

Kriminalist toži župana in urednico

Pred dnevi so na koprskem okrožnem sodišču v spremstvu odvetnika Aleksandra Čeferina že zaslišali župana Borisa Popoviča, in sicer v tožbi, ki jo je proti njemu zaradi razžalitve vložil kriminalist Nermin Dedić. Gre za kriminalista, ki je preiskoval domnevne nepravilnosti v zvezi s fotovoltaičnimi lučmi na koprskem glavnem pomolu, za katere smo v Žurnalu razkrili, da niso samooskrbovalne in da se napajajo kot običajne – na električno energijo. Pregrešno drage in za javno razsvetljavo neprimerne svetilke s premalo luksi so bile skupaj z omenjenim kriminalistom uporabljene za fotomontaže in šale na račun policista v občinskem glasilu; tožba zaradi kaznivega dejanja razžalitve je po naših informacijah vložena tudi proti urednici glasila Andreji Čmaj Fakin, ki pa je na porodniškem dopustu.

Komentarjev 1
  • Darko 10:09 11.november 2012.

    Pa kaj v Kopru ni nobenega Brunota