Slovenija
19 ogledov

Svetili bodo varčneje

občina kranj stavba Iztok Golob
Javna razsvetljava. V Kranju bodo letos zamenjali polovico svetilk.

Mestna občina Kranj (MOK) naj bi z letošnjo menjavo svetilk javne razsvetljave porabo električne energije oklestila za približno četrtino. V občini je trenutno blizu šest tisoč svetilk, porabijo pa nekaj manj kot tri milijone kilovatnih ur električne energije na leto, kar občino stane nekaj manj kot pol milijona evrov.

Z zamenjavo si pri mestni upravi obetajo vrsto pozitivnih učinkov: nižje stroške za porabo in vzdrževanje, zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov in zmanjšanje svetlobnega onesnaženja. S 1.500 novimi svetilkami naj bi namreč na leto privarčevali 680 megavatnih ur električne energije, okolju pa bi prihranili 340 ton izpustov ogljikovega dioksida.

Še letos ustreznih tri tisoč

Menjava je vredna več kot pol milijona evrov, država pa bo prispevala 205 tisočakov. “Višino nepovratnih sredstev je ministrstvo za gospodarstvo izračunalo na podlagi prihrankov, ki jih bomo s projektom dosegali,” pravijo v kabinetu župana Mohorja Bogataja in dodajajo, da bo konec leta v MOK okoljskim standardom ustrezalo več kot tri tisoč javnih svetilk. Okrog dva tisoč preostalih, ki so sicer varčne, a ne zadoščajo uredbi o svetlobnem onesnaženju, pa bodo menjali postopoma, napovedujejo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.